Psühholoog: ühised kombed ja tavad ühendavad paari

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõbrapäevaga kaasnevad erinevad harjumused ja tavad, mis võivad suhet palju mõjutada. Perekeskuse Sina ja Mina perenõustaja ja psühholoogi Meelika Saarna sõnul on ühised kombed paarisuhtes olulise tähtsusega, sest need ühendavad paari.

Traditsioon on Saarna sõnul pärandatud komme või tava – see on midagi, mida antakse edasi põlvest põlve. «Kui kaks inimest kohtuvad ja loovad suhte, ei ole see kunagi ainult kahe inimese kohtumine. Kummalgi on kaasas päritoluperekonnast kaasa saadu: käitumisviis, hoiakud, uskumused, toimetulekustrateegiad, väärtused,» selgitas ta.

Kõige muu hulgas on kummagagi kaasas ka traditsioonid ja kombed – millised on olulised tähtpäevad ja kuidas neid tähistatakse. Aga ka igapäevarutiinist võib saada komme, millest kinni hoitakse.

«Traditsioon on üks kokkukuuluvuse aluseid, need loovad tähendusi ja räägivad meie väärtustest. Kui partnerid on pärit väga erinevate traditsioonidega perekondadest, on see ikka ka väärtuste põrkumine,» ütles psühholoog. Ta rõhutas, et igas paarisuhtes on väga oluline oma peremudeli loomine koos sinna kuuluvate traditsioonidega.

«Üheskoos otsustatakse, mida võetakse üle kummagi perest ja mida ei võeta, aja jooksul tekivad ka oma rutiinid-kombed, mida omakorda hakkavad järgima selle paari lapsed.» Saarna sõnul võetakse osa kombeid üle ka näiteks sõpruskonnalt või ka avalikkuse surve mõjul.

«Ühised kombed ja tavad ühendavad paari ja loovad tähendusi: me kuulume kokku, me oleme sarnased, meil on samad väärtused. Kui teineteise kombeid ei aktsepteerita või need tühistatakse, on see keerukas koht suhtes, need asjad võiks omavahel selgeks rääkida ja kokkuleppeid teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles