Üle 40-aastased rasedad naised kuuluvad riskigruppi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Ämmaemandate Ühingu president, lektor ja ämmaemand Siiri Põllumaa sõnul on parim vanus sünnitamiseks 25-35, sest üle 40 naiste puhul on tegemist juba riskigrupiga.

Kas 40-aastased naised peaksid lapsi veel saama või ei peaks, sõltub eelkõige inimese enda soovist, suhtest ja majandussotsiaalsest seisukorrast. Ämmaemand Siiri Põllumaa sõnul on ses vanuses naised riskigrupis aga mitmes mõttes.

«Rasedaks jäämise võimalused vähenevad oluliselt, sest munasarjade hormonaalne talitlus väheneb ja tekivad taas anovulatoorsed tsüklid. Need on tsüklid, kus munarakk ei vabane. Bioloogiline kell!» selgitas Põllumaa esimest põhjust, miks vanuses üle 40 naised rasestudes riskigruppi kuuluvad.

«Aastatega on võimalus suurem mõne kroonilise haiguse esinemiseks, mille kulg ja ravimid võivad mõjutada raseduse kulgu ning rasedus võib mõjutada haiguse kulgu. Rasedus on naise organismi füsioloogiline seisund, kuid sellest hoolimata kogu organismile suur koormus ja avalduda võivad terviseprobleemid, mida siiani ei teatud, kuid mis avalduvad raseduskoormuse tingimustes,» lisas ämmaemand.

Üle 40-aastane rase on enam ohustatud ka mitmetest rasedusspetsiifilistest seisunditest, näiteks preeklampsia, rasedusaegne diabeet, ülekaal jne. «Samuti tõuseb vanusega oluliselt loote kromosoomianomaaliate esinemise risk.»

Põllumaa rõhutas, et rasestumiseks on parim vanus siiski 25 - 35, seda nii tervise seisukohast kui vaimse küpsuse ja sotsiaalmajanduslike kaalutluste tõttu. «Samas ei ole ka mõistlik öelda, et 45-sel ei sobi lapsi saada, kui tervis ja suhe võimaldavad. Küll aga maksab muude asjaolude hulgas mõelda ka sellele, kas ise 60-aastasena on jaksu kasvatada 15-aastast teismelist kogu tema keerulisuses?»

Sünnituse seisukohast on oluline vahe ämmaemanda sõnul selles, kas tegemist on esmase- või korduvsünnitajaga ja seda vanusest sõltumata. «Esmasünnitus on reeglina oluliselt pikem ja pingutavam nii füüsiliselt kui vaimselt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles