Märgid, mis näitavad, et oled emotsionaalselt ahistavas suhtes

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vahet pole, kui ilus, vana või tark inimene on, sest emotsionaalse ahistamise ohvriks võivad saada kõik. Healthcenter.com tõi välja mõned märgid, mis viitavad ahistavale suhtele.

Ta isoleerib sind su perest ja sõpradest

Emotsionaalselt ahistav kaaslane tahab sind üdini endale ja teeb kõik selleks, et see nii ka jääks. Nad ei saa aru sinu soovist omada ka mingit muud elu peale teie suhte, näiteks sõprade ja perekonnaga kohtumised. Sinu jaoks tundub see normaalne ja aktsepteeritav, et partnerid peaksid aega veetma ka oma perekonna ja sõpradega, aga kui tema jaoks see seda pole, siis võib see olla märk emotsionaalselt ahistavast suhtest.

Ta sõnad on solvavad

Kui keegi sõimab sind inetute sõnadega ja seejuures ütleb, et teeb nalja, siis haavab see sind ikkagi, eks ole? Vägivallatsejad – tehku nad seda kas või verbaalselt – süüdistavad sageli oma vägivallas teist inimest, öeldes, et sa oled liiga tundlik või pead paremini käituma. Kuigi sa ei pruugi olla neis asjades liiga tundlik, siis oskavad nad ikkagi panna oma käitumises sind end süüdi tundma. Nad ütlevad, et nende käitumine on normaalne ja probleem on sinus.

Ta süüdistab oma probleemides teisi

Kui su kallim süüdistab kõigis oma probleemides sind või teisi, siis võib see olla halb märk. Samuti on märk see, kui ta ründab sind verbaalselt ning süüdistab selles sind. Kui partner ei võta endale vastutust ega tunnista kunagi oma süüd, siis pole tegemist tervisliku suhtega.

Alkoholi ja narkootikumide kasutamine

Mitte kõik vägivallatsejad ei tarvita narkootikume ja alkoholi, kuid paljud seda teevad. Sõltuvus võib viia ettearvamatu ja ebameeldiva käitumiseni. Ainete kuritarvitamine võib olla emotsionaalse solvamise ja ebaterve suhte pääseteeks.

Hirm

Kui sa tunned hirmu oma kaaslase läheduse ees, siis on midagi väga valesti. Ahistajad võivad proovida sind hirmutada vägivalla, domineerimise ja võimu läbi. Näiteks pannes sind meelega rasketesse ja kahjustavasse situatsioonidesse või näitab ta sulle oma relvakollektsiooni, samal ajal öeldes, et ta ei karda neid kasutada.

Ta eeldab, et ootad teda kui teenindaja

Emotsionaalne ahistaja läheb läbi elu sooviga, et teda austataks ja teenindataks kui kuningat. Ta tahab, et sina oleksid tema alandlik teenija. Ta tahab, et sa teeksid kõike üksi ega paku omapoolset abi üldse.

Ta on ekstreemselt armukade

Väärkohtlejate kõige silmapaistvam tunnus on nende armukadedus. Ahistav kaaslane on tihti armukade teiste inimeste, töökaaslaste ja isegi unistuste peale. Nende armukadedus ja raev tulenevad asjaoludest, et nad ei saa sinu töökaaslastega suhtlemist ega unistusi kontrollida.

Ta kontrollib sind läbi oma emotsioonide

Ahistajad on suured ja osavad manipuleerijad ning võivad ähvardada ja emotsionaalselt sind ka karistada. Ta proovib sinus tekitada süütunnet iga kord, kui avaldad arvamust. Vahel võib ahistaja olla vabandav ja armastav, kuid see olek ei kesta kaua – ahistamine ja alandamine algab peagi taas.

Füüsiliseks muutumine

On suur tõenäosus, et vaimne vägivald muutub varem või hiljem füüsiliseks. Alguses võib ta su juukseid sikutada, sind eemale tõugata või käsivarrest haarata, kuid need on ainult esmased vägivalla märgid. Pea ka meeles, et inimene, kes korra on vägivalda tarvitanud, võib seda suure tõenäosusega veel teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles