Kas sinu meelest on oktoober lillade tähnidega? Võid olla sünesteet!

Ele Kalda
Copy
Sünesteedid näevad maailma värvilisemana.
Sünesteedid näevad maailma värvilisemana. Foto: Shutterstock

Sünesteesia on meelte ja tajude tahtmatu ühendamine, mil inimene võib tunda, et esmaspäev on roosat värvi või sõna «viiul» maitseb nagu karulaugupesto. Kui sa leiad, et see on täiesti tavaline või leiad solvunult, et esmaspäev on ju hoopis apelsinikarva, võid sinagi olla sünesteet.

«Tallinn on mees – see on ilmselgelt maskuliinne linn. Ametlik, kallis ülikonnas ja portfell on käes,» räägib 36-aastane Kadi. «Pärnu on aga kohe kindlasti kübaraga naine, kes sõidab helesinise jalgrattaga, millel on ees korv, kus on pikk sai. Mul on lihtsalt selline tunne,» selgitab ta, miks ta niimoodi arvab. «Tartu on muidugi üliõpilane. Pikk ja vibalik noormees soniga.» Kadil on selline sünesteesiavorm, et ta tajub nähtustel iseloomu, muu hulgas näiteks ka numbritel. «Number kümme on igavene värdjas, kuus on aga hästi lõbus number – seltskonnahing, kellega saab alati palju nalja.» Iseloom on aga ainult numbritel ühest kümneni, 524 on täiesti tavaline tuim ja tühi number.

«Tajun ka inimesi numbritena. Näiteks kui satun kokku väga positiivse inimesega, siis mõtlen endamisi, et ta on number kuus.» Ennast nimetab ta number kolmeks ning ka ta kõige lähedasemad sõbrad on kolmed ja neljad. «Tegelikult ma ei oska täpselt öelda, mis iseloom numbritel on. See ongi lihtsalt selline tunne. Neli on näiteks väga töökas, aga tal on ka palju muid omadusi. Neljad võivad olla väga erinevate iseloomudega inimesed, aga töökus on joon, mis neid ühendab.» Ühtlasi tähendavad numbrid meeste ja naiste puhul täiesti erinevaid iseloome. «Kui ma tunnen, et mees on number kaks, siis see tähendab, et ta on loru või vähemalt peksab naist. Aga kui naine on kaks, siis on ta tips-tops.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles