Kogu tõde valetamisest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peaaegu iga inimene valetab vähemalt ühe korra päevas. See on muutunud sama loomulikuks nagu hingamine ja söömine ning paljud inimesed isegi ei märka oma valesid. Seda ehk seetõttu, et valesid on mitut sorti, kirjutas portaal lctv.com.

Sa tahad olla sõbralik

Enamik inimestest tahavad olla kenad ja toredad ning sageli tõe välja ütlemise asemel öeldakse sõbralikke ja ilusaid valesid. Ikka selleks, et oma kaaslast paremini tundma panna. Näiteks lõunatad oma ammuse sõbraga ning kiidad tema head välimust. Samal ajal mõtled aga, et ta on tegelikult kümme kilo juurde võtnud ning peaks juukselõikust muutma. Seetõttu ütledki hoopis head, et teda aususe ja otsekohesusega mitte kurvastada. Antud vale tüübi kõige suurem viga on selle võltslikkus. Kui olete lähedased sõbrad, siis tasuks see vale vahele jätta ning kõik ausalt välja öelda.

Vaikimine

Paljud kardavad öelda välja oma tõelisi tundeid ja mõtteid, sest pelgavad inimeste reaktsiooni. Näiteks viib kutt su Tai restorani, kuid ta ei tea, et sa Tai toitu vihkad. Sa ei ütle ka seda talle. Hiljem, kui asi muutub intiimseks, kuid seks ei ole väga hea, siis samuti ei ütle sa talle seda. Vaikides jätad ütlemata asju, mida tegelikult tahaksid välja lausuda.

Oma naha päästmine

Siia alla kuuluvad sellised valed, mis peaksid meid päästma mingitest probleemidest või tülidest. Tavaliselt algavad need sõnadega «Palun vabandust, ma...» ja siis järgneb mingi usutav vale. Tihti on need valed nii üldtuntud – liiklus oli halb või lapsehoidja jäi haigeks, et inimesed ei usugi neid enam. Ja tihti muutuvad need valed nii sagedaseks, et inimene ise ei pane enam tähelegi, kui valetab.

Tõe varjamine

Kui hoiad kellegi saladust ja ei räägi seoses selle teemaga täit tõtt, siis on see valetamine. Kui enne rääkisime vaikimisest kui valetamisest, siis siinne punkt on seotud konkreetselt vale rääkimisega. Me ei räägi tõtt ja ei vaiki ka selle kohta, vaid ütleme asju, mis tõesed pole. Paljudel meist on suured saladused, mida me ei taha, et keegi teaks. Me ei tunnista neid, me ei räägi neist. Kui keegi küsib sel teemal midagi, siis tõe asemel mõtleme välja kõiksugu valesid, et ei peaks end paljastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles