Armastus soodustab vaenu atraktiivsete sookaaslaste vastu

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed, kes on meeletult armunud oma partnerisse, suhtuvad negatiivselt ja isegi agressiivselt teistesse atraktiivsetesse inimestesse.

Psühholoog Jon Maner Florida osariigi ülikoolist viis oma meeskonnaga läbi kolm suhteuuringut pikalt suhtes olnud inimeste seas ning avastas, et inimesed on valmis vastu hakkama potentsiaalsele ohule, mis võib nende suhet rikkuda, vahendas foxnews.com.

130 katsealusel paluti kirjutada positiivsetest tunnetest seoses oma pikaajalise suhtega: sellest, millal nad tunnevad oma kallima vastu väga suurt armastust ja millal nad tunnevad tema vastu väga suurt seksuaalset tõmmet.

Seejärel näidati neile pilte atraktiivsetest ja ebameeldiva välimusega inimestest, millele järgnesid hieroglüüfide pildid. Katsealustel paluti siis hinnata seda, kuidas hieroglüüf neile tundus. Kuna hieroglüüf ise on neutraalne, siis oli teadlaste küsimuse eesmärgiks tegelikult uurida inimeste piltide vaatamisest tekkinud tunnete järelkaja.

Samuti küsiti katsealustelt, kuidas on neil lood armukadedusega. Ilmnes, et nii armukadedad kui mittearmukadedad hindasid hieroglüüfe atraktiivseteks, kui mõtlesid sellele, kuidas nad tunnevad seksuaalset tõmmet oma kaaslase poole. Kui nad aga mõtlesid tugevale armastusele, mida nad oma kaaslase vastu tunnevad, siis hindasid armukadedad inimesed hieroglüüfe ebameeldivateks.

Seejärel näidati katsealustele pildil olnute väidetavaid partnereid, kes olid kõik atraktiivse välimusega ning katsealusega samast soost. Taas kord mõistsid armukadedad tüübid, kellele meenutati suurt armastust oma kallima vastu, pildil olnud karmilt hukka.

Teadlastel tekkis seejärel küsimus, kas need, kes ei ole armukadedad, on kuidagi armukadedatest inimestest teistsugused.

Nad palusid katsealustelt abi, et hinnata kohtinguportaali tarvis võimalikke osalejad, kes kaaslasi otsiksid. Piltidel olnud inimesed olid meelega kujutatud väga atraktiivsete, põnevate ja rõõmsameelsetena. Nad olid katsealustega samast soost ning nende eesmärgiks pidi olema leida endale kaaslane samast kandist, kus elasid katsealused.

Uuritavatele tuletati meelde nende tundeid oma kallima vastu ning seejärel asusid nad pilte hindama. Armukadeduse olemasolust hoolimata hindasid katsealused piltidel olevad sookaaslasi inetuteks, ebasõbralikeks ning lisasid teisigi väga solvavaid omadussõnu.

Jon Maner selgitas, et armastuse puhang ajendas neid potentsiaalseid konkurente eemale peletama. Mida suuremad tunded olid katsealusel oma partneri vastu, seda enam oli ta negatiivne atraktiivse sookaaslase vastu.

Armukadedamad inimesed ütlesid inetusi piltidel olevate inimeste kohta isegi siis, kui neile ei tuletatud nende tundeid oma kallima vastu meelde. See näitab, et nende ohutunne armsamat kaotada oli nii suur, et armastuse pahupool tuli esile ka ilma takka utsitamata.

Teadlase sõnul ei olegi suurt vahet armukadedatel ja neil, kel selle tundega suuri probleeme ei ole, sest kõige rohkem loeb ohu tase. Armastus ise töötab suhte püsimise nimel, isegi kui see võib väljenduda agressiivsuses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles