Piimahinnad erinevad euroliidus mitu korda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees

Samal ajal kui ülejäänud Euroopas piima kokkuostuhind langeb, tõusis see Soomes koguni 10 protsenti, mille põhjuseks on Soome riigi ja Valio soov oma maa piimatootmist säästa.

Euroopa Komisjoni aruandes on 2007. ja 2008. aasta oktoobrikuu võrdluses või hind ELi turul vähenenud 30 protsenti, piimapulbri hind isegi 40 protsenti, kirjutab Maaleht.

Brüsselis arvatakse, et piimakvootide astmeline suurendamine - kuni 2015. aastal need hoopis kaotatakse - on ELi piimatööstuse arengule kõige kasulikum ning prognooside järgi kasvab piimanõudlus Euroopas 2014. aastaks 6 protsendi võrra, mis moodustab umbes 8 miljonit tonni, eriti juustu arvelt.

Leedu kaubanduses tegid suurima allakäigu jogurti, juustu, koore ning või hinnad, keefiri hind aga tõusis.

Lätlased kardavad aga, et riigis 60 000 inimesele tööd andva piimatööstusega juhtub samamoodi nagu suhkrutööstusega, mis pärast ELiga liitumist kokku varises ning soovivad põllumajandustoetuste võrdsemat jagamist üle Euroopa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles