Kas toitu võib maast üles võtta ja süüa, kui seda teha viie sekundi jooksul?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On üsna tavapärane, et kui lapsel kukub õunatükk maha, siis ta võtab selle kähku üles ja pistab suhu. Kui see on aga maas juba pikemat aega, jätab ta selle tõenäoliselt puutumata. 

Levib arusaam viie-sekundi reegli kohta, mille alusel on ohutu toit maast üles korjata ja ruttu ära süüa, kui seda teha vähema kui viie sekundi jooksul, vahendas galtime.com. Tegelikult kanduvad pisikud kokkupuutel räpase pinnaga viivitamatult üle. Ei ole vahet, kas kas toit on maas olnud viis sekundit või viis minutit, mustaks saab see ikkagi.

Clemsoni ülikoolis uuriti viie-sekundi reegli paikapidavust. Vorstil ja saial lasti kukkuda erinevatele pinnastele, ka köögiletile ja põrandale. Avastati, et bakterid levisid toidule ka hetkelise kokkupuute järel musta pinnaga. Seega ei ole viie-sekundi reeglil tõepõhja all.

  • Puhtana näiv pinnas ei ole alati puhas. Mõned pisikud võivad ellu jääda väga pikka aega, kuigi neid ei ole silmaga näha.
  • Mõni pind on mustem kui teine. Näiteks on tänavasillutis ilmselt ohutum kui köögipõrand.
  • Toitu olemusest sõltub, kas see tuleks pigem ära visata või võib selle pärast kukkumist üles korjata ja ära süüa. Niisked ja kleepuvad toidud (näiteks õunatükk) koguvad endaga ilmselt rohkem pisikuid kaasa.

Hea lugeja, mida arvad Sina? Kas võtad maha kukkunud toidutüki üles või jätad selle puutumata?
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles