NÄDALAVAHETUS EESTIS ⟩ Sind ootab Küüslaugufestival, Öölaulupidu, Valge Daami päevad ja palju muud põnevat

Naine
Copy
Mopsipaar abiellus
Mopsipaar abiellus Foto: Emily Bailey-Mitchell / SWNS.com / Scanpix

Sel nädalavahetusel ei saa üle ega ümber Eesti taasiseseisvumise üritustest. Neid on kohe mitmeid ja vägagi kaasahaaravaid. Ka kunstile pööratakse rohkelt tähelepanu. Näiteks festivalid Animist ja Uit või ka Narvas toimuv Vabaduse teatrifestival, mis võtab fookusesse tsensuuri ja loominguvabaduse.

Võta üritusele kindlasti kaasa vaktsineerimispass, siis pole sissepääsuga probleemi ja saad südamerahus nautida.

Kuidas tähistada taasiseseisvumise aastapäeva?

Üle Eesti toimub mitmeid erinevaid üritusi. Kõige pidulikumalt alustame Toompealt, kus toimub muuhulgas pidulik riigilipu heiskamine.

Reedel toimub Lauluväljakul suur kontsert – Öölaulupidu, millega saab liituda ükskõik, mis asukohast ja oma grupiga kaasa laulda – 450 muusikut tähistavad enam kui viietunnise kontserdiga Eesti Vabariigi taasiseseisvumise märgilist, kolmekümnendat aastapäeva! Sul on harukordne võimalus olla ajaloolise hetke tunnistajaks, sest tegemist on unikaalse, vaid ainult suure pidupäeva õhtuks kokku pandud sündmusega.

Nagu igal aastal, toimub ka nüüd Tallinnas Teletorni juures perepäev. Õuealal on airsoft lasketiir, toimuvad näidislahingud, muusikalised etteasted ja palju muud! Päeva jäävad lõpetama Swingersi kontsert ja ilutulestik Teletorni vaateplatvormilt.

Sport, sport, sport

Sulle meeldib joosta? Siis tule reedel näiteks Elva elamusjooksule – ekstreemsele jooksurajale on ette veeretatud mitmesuguseid looduslikke ja tehislikke takistusi, tuleb läbida vesi, roomata mudas, turnida üle takistuste, vürtsiks teisigi üllatusi! Kui tahad aga lipata ilma takistusteta, tule laupäeval Narva Ööjooksule.

Elva elamusjooks.
Elva elamusjooks. Foto: Puhka Eestis

Pühapäeval toimub Tartu Rulluisumaraton – kui rullidel veel püsti ei püsi, tule seda kasvõi pealt vaatama. Kaasaelajaid oodatakse ka reedest pühapäevani toimuvale Rullsuusa MK etapile. Kohal on maailma rulluisutajate paremik.

Kaks suursündmust

Simple Session on rahvusvaheline tähtsündmus ja aasta oodatuim rula- ja rattapidu! Toimub reedel ja laupäeval. See ekstreemspordimaailma kultusfestival meelitab kohale järjest rohkem väliskülalisi ja kuulsamaid sõitjaid ning jõuab meedia vahendusel miljonite vaatajateni maailmas.

Teine suuremat sorti ettevõtmine on laupäeval ja pühapäeval toimuv Peipsi Toidutänav. 175 km ulatuses avatakse 42 pop-up restorani, mis pakuvad roogasid ja jooke Peipsimaa puhtast toorainest, nii uuemas kui ka vanemas võtmes. Söögi- ja joogipoolist saab ka reedel toimuval Küüslaugufestival ja laupäeval Hiiumaal Kala ja Õlle festivalil.

Inara+Vanavalgõ, Peipsi toidutänav.
Inara+Vanavalgõ, Peipsi toidutänav. Foto: Puhka Eestis

Rohkelt kunsti ja muusikat

Haapsalus jõuab aga kätte iga-aastane pidu – Valge Daami päevad. Augusti täiskuule kõige lähemal oleval nädalalõpul muutub Haapsalu vanalinn sumisevaks laadaplatsiks, kirev kultuuriprogramm kestab hommikust õhtuni ning pimeduse saabudes mängitakse piiskopilinnuses Valge Daami vabaõhuetendusi.

Valge Daami päevad.
Valge Daami päevad. Foto: Puhka Eestis

Kuna Saaremaal on viikingi-aasta, toimub laupäeval ja pühapäeval Eesti esimene ja seni ainus Viikingi turg: kolme päeva jooksul võib näha viikingite traditsioonilisi käsitöövõtteid, võitluskunste ja muid etteasteid. Toimub suur käsitöölaat ja suures viikingikülas käib ringi sadu autentsete kostüümidega tegelasi.

Muusikasõprade rõõmuks toimub reedest pühapäevani Suure-Jaani Muusikafestival, mis on keskendunud ja keskendub ka edaspidi eesti muusikale – eriti Suure-Jaani kandist pärit heliloojate loomingule.

Kolmapäevast laupäevani toimub Tallinnas Animist festival – iga-aastane rahvusvaheline animafestival, mis pakub publikule ülevaate viimase aja parimatest filmidest, väärtustab animatsiooni kui kunstiliiki, propageerib loovat mõtlemist ning aitab kaasa eesti animatsiooni levile. 2021. aasta festivali teema on animatsioon ja antropoloogia.

Kõnekas kunstifestival toimub reedel ja laupäeval ka Tartus. Linnafestivali UIT eesmärgiks on avastada Tartu linnaruumi. UIT tunneb huvi selle vastu, kuidas me linnaruumi tunnetame ja kasutame, ning teeb distsipliinideülest koostööd nii kohalike kui ka väliskunstnikega selleks, et pakkuda publikule võimalust oma linna teisest perspektiivist vaadelda. Festivalil toimuvad etendused, installatsioonid, kontserdid, linnatuurid ja -mängud, aga ka üritused lastele.

Natuke taasiseseisvumist puudutav üritus on ka Narvas toimuv Vabaduse teatrifestival, mille programmis on väiketeatrid riikidest, kus on tõsiseid probleeme vaba sõna levitamisega ning kus viimastel aastatel on teatritegijatel olnud kokkupuuteid loomingulist tegevust piirava tsensuuriga. Tegemist pole vaid idariikide probleemiga, markantseid näiteid on võtta ka siitsamast Euroopast, kus tsensuur mõjutab üha rohkem vaba loomingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles