Kuidas linnakäras stressist hoiduda?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud pikka aega linnas elanud inimesed ei oska maal midagi peale hakata, sest sealne vaikus ja rahulik tempo tekitab neis igavust. Maalt linna kolinud võitlevad aga sageli närvilisusega, mida kära ja kiire elutempo tekitavad.

Kolimine pole kunagi lihtne ja sellega kaasneb alati mingil määral ka stress, aga mida teha siis, kui linnaelu ning müra ja melu su ümber muudavad igapäevaselt närviliseks ja pahuraks? Ka hiljutine uurimus näitas, et linnas elavatel inimestel on rohkem stressi, kirjutas huffingtonpost.com.

Olles linnas üles kasvanud, on aju stressi ja negatiivseid emotsioone haldav osa aktiivsem kui maal kasvanud inimestel. Sageli arvatakse, et aeg-ajalt nädalalõppudeks mägedesse sõitmine leevendab stressi ja närvilisust, kuid paljudele see väike puhkus üldse ei mõju. Siiski on mõned nipid, kuidas ka linnas elades end rahulikumaks muuta.

Praktiseeri joogat

Jooga trumpab oma kasumlikkusega üle nii jalutamist kui ka muid rahulikumaid füüsilisi tegevusi, samal ajal edukalt ärevust vähendades, kirjutas ajakiri The Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Kuidas nii? Jooga aitab suurendada ajus GABA-happe tootlikkust, mille tööks on reguleerida närvide aktiivsust. Kui antud happe tase on liiga madal, siis on paha tuju ja närvilisus kiiresti tulemas...

Proovi mediteerida

Hiljuti avaldatud uurimus näitas, et mõtlemistehnikatel baseeruv kognitiivteraapia on hea võimalus depressiooni ravida.

Pea päevikut

Kui kirjutasid viimati oma salapäevikusse teismelisena, siis ärevuse ja stressi puhul on hea idee see kapist välja võtta ning taas kirjutama hakata. Kirjutamine on hea viis negatiivseid emotsioone endast välja saada ning läbi selle rahuneda. Ka loob see soodsa võimaluse, kuidas oma mõtteid korrastada ja need selgelt paberile panna.

Suurenda füüsilist koormust

Kes ei teaks seda, et jooksmine viib halvad mõtted peast? Sestap tasubki end trenni vedada ja korralikult ära väsitada, sest nii põletad kaloreid ja saad lahti ka halbadest mõtetest. Õhtul tuleb veel hea uni ja enesekindlus tõuseb!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles