Platseebo ja mõistatusülesanded vähendavad valu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Platseebo vähendab valuaistingut, tekitades ootuse kergendusest ning tähelepanu kõrvale juhtimine (näiteks mõistatuse lahendamine) leevendab valu, hoides aju töös, kirjutas teadus.err.ee.

Columbia ja Colorado Boulderi ülikoolide teadlased koostasid platseebo kognitiivsete funktsioonide uurimiseks katse, kus inimestele pakuti valu leevenduseks platseebot või keerulist mäluülesannet, mis mõlemad ka täitsid oma ülesande. Nende mõlema meetodi korraga rakendamisel mõjud aga liitusid ja valuaisting vähenes veelgi.

Uuringutulemused on paljulubavad valu ravis ning arstid kasutavad valu leevendamiseks muuhulgas nii platseebot kui tähelepanu kõrvalejuhtimise meetodit. Siiani polnud selge, kas need kaks mehhanismi teineteist segama ei hakka, kuid viimasest uurimusest selgus, et nende kahe meetodi kombineerimine võib anda parima efekti, kui on tarvis valu ilma ravimiteta leevendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles