JAANIPÄEV LEEDUS ⟩ 6 müstilist seiklust, mida öises Leedus ette võtta

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Jaanipäev Leedus
Jaanipäev Leedus Foto: Ričardas Anusauskas

Joninės - ehk jaaniõhtu - on traditsiooniline jaanipidu, mida tähistatakse Leeduski aasta lühimal ööl. Ehkki eestlastena oleme me hästi kursis traditsiooniliste tegevustega, mida sel ööl ette võtta, siis Leedus on nii mõnigi tegevus, mis on täitsa omamoodi.

Traditsiooniliste paganlike pidustuste kõrval pakub Leedu sel aastal uusi suviseid vaatamisväärsusi, mis tervitavad kohalikke ja külalisi. Kuna suvi on siinkandis lühike, pakuvad leedulased üha leidlikumaid ja hingematvamaid atraktsioone, et sellest maksimumi võtta.

Siin on kuus ebatavalist viisi, kuidas nautia Leedu suveööde lühikest ilu.

  1. Seiklused tõrvikutevalgel

Leedu folklooris tegutsevate müstiliste olenditega saab tutvuda öösel tõrvikutega teekonnal läbi Šventa mütoloogilise tee. See on suurepärane võimalus kogeda kurikuulsalt õudseid leedu muinasjutte reaalses elus. Siinkohal juhatavad külastajaid Maumas, küülikute jumal, Ežerini järve vaim ja veel paljud puunikerdused, kui jalutada Sirvėta regionaalpargi kottpimedas metsasügavuses, mis asub riigi kõige idapoolsemas osas.

  1. Öö muuseumis

Ainus Leedu öösel töötav muuseum - Leedu etnokosmoloogiamuuseum - asub Molėtai linnas, kaugel riigi suurimate linnade eredatest tuledest. 60–90 minutit pärast päikeseloojangut kutsub muuseum külastajaid piiluma läbi teleskoobi kitsa läätse ja jälgima kaugete tähtede, planeetide ja galaktikate avastamata maailma.

  1. Astronoom nõudmisel

Neile, kes soovivad oma telkimisplatsi mugavalt riigi öiseid vaatamisväärsusi kogeda, pakub Leedu oma külastajatele võimalust nautida taevamõnusid vaatluskeskust külastamata. Mõni tellib endale pitsa, teine aga telefoni teel astronoomi, kes jagab tähistaeva saladusi, koos taevakehade haaravate kirjeldustega, saatjaks vapustavad lood ja müüdid.

  1. Rääkivad pingid

Öösel täituvad Trakai - ajaloolise Leedu pealinna - tänavad iidse lobisemisega. Tänapäeval saab tänu kaasaegsele tehnoloogiale seda kuulda igaüks, kellel on nutitelefon. Rääkiva ajaloo marsruut sisaldab seitset Trakai ajaloolist paika ja objekti koos salvestatud audiolugudega. Marsruudi objektid on tähistatud nende kõrval asuvatele pinkidele paigaldatud infotahvlitega. Pärast QR-koodi skannimist kuulevad reisijad lugu konkreetse objekti ja koha taga, näiteks Trakai saare loss - ainus saarele ehitatud Ida-Euroopa loss - Trakai vanalinna arhitektuurimosaiik ja muud kohalikud vaatamisväärsused, mille täielik ilu avaldub pärast päikese loojumist.

  1. Uppunud veealune kuninganna

Läbipaistvad süstad pakuvad Leedus ainulaadset vaatamiskogemust, kuna selge veepind ja spetsiaalne valgustussüsteem pakuvad akna allpool asuvasse veealusesse maailma. Et reis oleks veelgi meeldejäävam, täidab reisijuht selle mütoloogilise müstikaga, jutustades Plateliai järve ümbritsevatest iidsetest muistenditest, jutte uppunud 16. sajandi sillast ja muid huvitavaid lugusid. Lisaks saavad osalejad näha Bona skulptuuri - Poola-Leedu Ühenduse «mässulist kuningannat», mis asub 12 meetrit sügavusel vee all.

Klaipeda Meridian
Klaipeda Meridian Foto: Rytis Šeškaitis
  1. Tee läbi pimedate vete

Sind oodatakse öisele giidituurile riigi sadamalinnas Klaipedas käsitsi valmistatud seedripuu kanuudes. See kahetunnine hilisõhtune seiklus annab võimaluse tõrvikutega imetleda ilu Dangé jõe vaikses õhkkonnas. Samal ajal, kui osalejad oma veesõidukites aerutavad, jutustavad giidid lugusid Klaipeda vanalinnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles