Tupekuivus: mis seda põhjustab ja kuidas ravida?

Naine
Copy
Kuigi hüsteeria kui diagnoos on tänaseks õnneks vananenud, äratavad tervishoiutöötajad selle siiski ellu, kui naiste kaebusi valu kohta tõsiselt ei võta.
Kuigi hüsteeria kui diagnoos on tänaseks õnneks vananenud, äratavad tervishoiutöötajad selle siiski ellu, kui naiste kaebusi valu kohta tõsiselt ei võta. Foto: Shutterstock

Kas oled tualetis käies tundnud põletavat tunne või koged valu seksimise ajal? Kuigi need võivad olla ka tupeinfektsiooni tunnused, võib see tegelikult ka tupekuivusest tingitud olla.

Tupekuivus on tingitud erinevatest teguritest nagu hormonaalsed muutused, pH-tasakaalustamatus, ravimid, stress ja ärevus. Tupekuivus on sageli levinud seisund, mis võib mõjutada igas vanuses naisi, kuid eelkõige neid, kes läbivad menopausi.

Üleminekueas põhjustab intiimpiirkonna – nii sisemise (tupes) kui ka välise (vulvas) – kuivust naissuguhormoonide (peamiselt östrogeeni) vähenenud tootmine organismis. Tupes tekib vähem tupevedelikku ning nahk muutub õhemaks ja vastuvõtlikumaks vigastustele. Need on täiesti normaalsed muutused, kuid võivad põhjustada märkimisväärseid ebamugavusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles