Laused, mida ei tohiks kunagi öelda lahutavale sõbrale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui lähedane sõber lahutab, siis tahaks ju olla toetav. Kui aga kombineerida delikaatset teemat oma segaduses tunnetega, siis on kerge öelda kogemata midagi, mis teisele väga halvasti mõjub.

«Sõbrad proovivad olla abistavad, kuid nende endi hirmud võivad muuta nende kommentaarid õelaks,» ütles Monique Honaman portaalile womansday.com.

Laused, mida ei tohiks kunagi öelda lahutavale sõbrale:

1.«Ma teadsin, et te lõpuks lahutate!»

See kommentaar ning isegi populaarsem lause «Tead, ta tegelikult ei meeldinudki mulle väga» on negatiivsed ning teevad maha kogu sõbra abielu,» ütles pereterapeut Lisa Rene Reynolds.«Ta võib olla pahane su peale, et talle seda varem ei öelnud või siis kahtlustada, et sinu toetus oli kogu aeg olnud võlts. Kui öelda «ma teadsin seda», siis tundub nagu teaksid sina temast rohkem asju tema enda suhte kohta, see aga on suur solvang,» lisas ta.

2. «Ta tundus ju nii tore mees!»

Või ka näiteks lause, et «ma tunnen kaasa su eksmehele». Kuigi sa ei pruugi mõelda midagi õelat, siis neid lauseid öeldes kõlavad need just sellisena. Sest ka need laused kõlavad sellisena nagu teaksid sa abielust rohkem kui su lahutav sõber. Lisaks tekitab see mulje nagu võtaksid sa eksmehe «poole»! Jäta meelde, et isegi kui nad paarina või too mees tundus ideaalsena, siis sa ei tea, mis oli välise kesta all,» pani dr Reynolds südamele.

3. «Ma ei usu lahutusse» või «Kas te ikka proovisite piisavalt kõvasti?»

Kui sõber su käest sellist asja küsib, siis tekitab see tunde, et lahutaja ise on oma halvas olukorras süüdi, sest ei pingutanud piisavalt kõvasti. Sellist kommentaari ei ole võimalik kuidagi muud moodi tõlgendada kui hinnanguna. Äkki polnud lahutus üldse tema idee? Võib-olla oli see ahistav suhe? Vahest nad proovisid suhet parandada, käies ka paariterapeudi juures, kuid ebaõnnestusid? Selle lause ütlemise asemel on targem hoopis vait olla.

4. «Kuidas sa kavatsed oma perekonna eest nüüd hoolt kanda?»

Lastega ema, kes lahutab, läheb kindlasti tigedaks sellist lauset kuuldes. Üks sõber ütles oma lahutavale sõbrannale: «Sa ei saa kurta, kui raske on olla üksikvanem, sest sa ise küsisid seda.» Dr Reynolds tõlgendab tegelikku muret aga sellega, et sõber kardab ema ebapiisavat kompetentsust lastega üksi toime tulekul.

Parem viis oma muret väljendada on panna see tunduvalt pehmemasse ja sõbralikumasse lausesse, soovitas Honaman. Proovi näiteks: «Oled sa maja peale mõelnud? Kas sa saad lastega koju jääda või vajad abi lapsehoidja  otsimisel?»

5. «Sa rikkusid meie iga-aastase pidupäeva tähistamise!»

Tõde on see, et lahutus ei pööra segi mitte ainult paari enda elu, vaid ka nende lähedaste elud. Nende elud, kellega olite koos üürinud metsamajakese või ka sugulaste elud, kelle sünnipäevale te koos plaanisite minna. Siiski on antud lause täis isekust, arvas Honaman. On normaalne, et sõbranna kurdab oma muret ning hea sõber peakski mured ära kuulama, aga kuskilt läheb ikkagi piir ning lahutusest ei tohiks teha teiste elude keskpunkti.

6. «See on sulle just hea, mehed on nagunii mõttetud!»

«Ma olin šokis! Ma ei olnud oma lahutuse pärast õnnelik, kuid samuti ei vihanud ma kõik mehi,» ütles lahutuse üle elanud Helen. Võib ju mõelda, et selline kommentaar kõlab toetavalt ja isegi naljakalt, kuid võib lahutavale sõbrannale mõjuda ahastavalt.

Kui sul endal on armuelus ka keerulisemad ajad, siis hoia oma kibestus endale, sest muidu muudad lahutava sõbra olukorra veelgi raskemaks. Ütle parem, et võiksite koos vahel välja minna ning üksteist toetada. «Toetuse väljendamine on parem kui tema nakatamine oma vihaga,» ütles dr. Reynolds.

7. «Uue suhtega alustamine sinu eas on keeruline.»

Kuigi sa võid mõelda seda kaastundlikult ja arusaavalt, siis kõlab see selliselt nagu oleks sõbranna oma parimad aastad raisanud ja nüüd ei taha enam keegi temaga kohtama minna. Tegelikult oled oma sõbra pärast lihtsalt mures ja ka enda pärast, eksole?

Kahjuks kipuvad inimesed oma enda hirme väljendama läbi muude olukordade. «Mis siis, kui mina peaksin otsast peale alustama?» kardab iga naine. Viimane asi, mida sellisel hetkel teha, on tekitada paanikat ka oma sõbrannas, ütles dr Reynolds, sest tegelikult on ka olemas viis, kuidas väljendada oma mured taktitundeliselt.

8. «Vähemalt polnud teil lapsi!»

«Nagu arvaksid nad, et tänu sellele on mu lahutus lihtsam. Lisaks pani see lause mind tundma end veel rohkem ebaõnnestununa,» tunnistas üks lahutatud naine. Seda lauset öeldes tahavad sõbrad näidata asja positiivses valguses, kuid lahutus on valus nii laste kui lasteta. Ehk ta tahtis lapsi, äkki ta ei saanud lapsi või äkki oli tal olnud nurisünnitus? Kui sa neid asju kindlalt ei tea, siis parem ei tasu sellist lauset lahutajale öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles