Sisearhitekt Aivar Mühlbach: valgusti valikul peaks hindama selle vastupidavust ajale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusti Lutheri stuudiost.
Valgusti Lutheri stuudiost. Foto: Toomas Huik

Sisearhitekt  Aivar Mühlbach leiab, et valgustuse planeerimisel on sisearhitekti ees mitu ja kindlasti mitte lihtsat ülesannet. Üks pool on valguslahenduse praktilisus - valgustugevus, valgustite paiknemine ruumis, valgustite otstarbele vastavate valgusallikate valik. Teiselt poolt nende sobivus ruumilahendusega, valgustite disain, värv, suurus ja vorm.

Kas lahenduse väljatöötamisel järgida hetketrende või mitte, sõltub nö trendivalgusti sobivusest interjööri. Lihtsalt selle baasil, et tegemist on uusima mudeli või viimase hetke moeröögatusega, ei saa valikut teha. Kui me räägime näiteks kesksel kohal olevast rippvalgustist, mis kujuneb ruumis teatavaks fookuspunktiks, peab sel olema ka toetav taustsüsteem. Selleks võib olla valgusti kupli materjali haakuvus mõne teise esemega ruumis, mõni detail või vorm, mis kordab muu ruumielemendi sarnast vormi või
värvilahendus.

Valgusti valikul peaks hindama ka selle vastupidavust ajale. Ülepingutatud vorm ei pruugi olla jätkusuutlik, kui ta oma eripärasuses häirib silma või ei haaku ülejäänud ruumiga. Esmapilgul lihtne ja ammu nähtud vorm võib aga õiges suuruses, õiges kohas ja  värvuses muutuda millekski eripäraseks, mis sobib ruumi nagu valatult.

Ka varjatud või mujale kui lakke paigaldatud valguslahendusi ei peaks unustama - karniiside või eendite tagant laele ja seintele suunatud valgus, mille allikat ei ole näha, valgustab ruumi hoopis teisiti. Peeglivalgusti võib olla süvistatud tasapinnalisena otse peeglisse. Öiseid käiguradasid valgustavad põranda lähedal olevad valgusallikad, trepiastmed valgustab välja vastav valguslahendus. Valgustada saab mööbliesemete aluseid pindu, luues mulje hõljuvatest esemetest. Mänguruumi annab dimmerdatav valgus, lubades ühe valgusallikaga luua erinevat meeleolu. Valguse puhul saab mängida ka värvidega, kasutades värvilisi valgusallikaid või värvilisi hajuteid valgustitel.

Valguslahenduse planeerimisel peaks meeles pidama, et elektrikaablid on vaja vedada juba enne siseviimistluse algust, seega projekt tuleb teha üsna varakult.
 

Aivar Mühlbach, Mühlbach Interjöör OÜ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles