Suhkur on sama kuri mürk kui alkohol ja tubakas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

California ülikooli teadlased kinnitasid ajakirjas Nature, et suhkur on justkui valge surm ning seetõttu tegid nad ettepaneku, et suhkru ja teiste magusainete kasutamine peaks olema üle maailma sama rangelt reguleeritud nagu näiteks alkoholi pruukimine, kirjutas teadus.err.ee.

Evolutsioonilises plaanis vaadatuna oli suhkru tarbimine piiratud - puuviljades leiduv suhkur oli kättesaadav üksnes kindlatel aastaaegadel ning mee saamiseks mesilastelt tuli ka palju vaeva näha. Ehk kokkuvõtvalt - loodus tegi suhkru raskesti kättesaadavaks, kuid inimene muutis selle lihtsaks.

Suhkru näol pole teadlaste sõnul tegu üksnes tühjade kaloritega, mis muudavad inimese paksuks, sest suur suhkru tarbimine muudab ka ainevahetust, tõstab vererõhku, tekitab hormonaalseid häireid ja kahjustab maksa – just nagu alkoholi liigtarbimiselgi.

Teadlased rõhutavad, et nad ei soovi suhkru kasutamist täielikult keelata, vaid muuta selle kättesaadavust läbi erinevate maksude ja keelude natuke raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles