Naised ja mehed langevad narkosõltuvusse erinevalt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meestest ja naistest kokaiinisõltlaste aju töötab erinevalt, vahendab Novaator ajakirjas American Journal of Psychiatry ilmunud uurimust. Seetõttu vajavad eri soost sõltlased ka erinevat ravi.

Yale´i ülikooli psühhiaatriaprofessor Marc Potenza uuris kolmekümne kokaiinisõltlase ajutegevust. Kontrollrühmana kasutas ta vabatahtlikke, kes ei tarvitanud narkootikume, kuid jõid aeg-ajalt vabal ajal alkoholi.

Aju funktsionaalse magnetresonantstomograafiga uurimise ajal kirjeldati katsealustele erinevaid olukordi, mis tekitasid neis stressi või sisaldasid kokaiini või alkoholi tarvitamist. Ootuspäraselt aktiveerusid narkomaanide ajus sõltuvuse tekkimist ja motivatsiooni kontrollivad ajupiirkonnad rohkem. Pühapäevanapsitajatel nii ulatuslikku ajutööd ei registreeritud.

Kuid narkomaanidest meestel ja naistel oli aju aktiivsusmuster sootuks erinev ja sõltus sellest, kas aju pani tööle stress või mõte kokaiinile. Naiste aju sõltuvusega seotud osad aktiveerusid stressist, meeste aju samad piirkonnad aga siis, kui vihjati narkootikumidele.

«Sõltlastes võib iha narkootikumi järgi tekitada nii stress kui vihjed konkreetsele ainele. Ravi tõhustamiseks peab tundma ajus toimivaid mehhanisme, » selgitas Potenza. Uurija sõnul vajavad naistest narkosõltlased stressi vähendavat psühhoteraapiat. Meesnarkomaanid seevastu peaksid kasu saama ravist, mis keskendub sõltuvusega toimetulekule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles