Kerge jalutuskäik lükkab nõdrameelsuse edasi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harvardi uurijad vaatlesid 18 000 vanemat naist ning leidsid, et 90 minutit kerget jalutuskäiku nädalas või umbes 15 minutit päevas on kõik, mida vaja kognitiivsete tunnete ja Alzhaimeri tõve edasilükkamiseks, kirjutas psychologytoday.com.

Pittsburgi ülikooli teadlased leidsid, et mida rohkem vanemad inimesed kõndisid, seda paremad olid nende kognitiivsed võimed ja suurem oli aju. Suuremat aju seostatakse aga väiksema Alzhaimeri tõve riskiga.

Paljud uurimused on näidanud, et peaaegu igasugune füüsiline tegevus – olgu selleks siis aia-või majapidamistööd, ujumine või tennis – vähendavad Alzhaimerisse haigestumise riski. Kui vanurid alustavad kerge treeningprogrammiga, siis muutub aju suuremaks ning suureneb ka mälu piirkond.

Dr. Arthur Kramer ja kolleegid Illinoisi ülikoolist tegid katse vabatahtlike seas, kelle vanus jäi 58 ja 77 vahele. Katsealustest moodustati kaks gruppi – üks oli jalutav grupp ja teine grupp tegeles venitamisega. Pärast poolt aastat oli jalutajate grupi liikmetel suurenenud ruumilise ja keerulise mõtlemise võimed. Kuigi venitamine on füüsilise treeningprogrammi oluline osa, näitas katse selgelt kõndimise suuremat positiivset mõju aju erksana hoidmisel.

Aeroobsed tegevused parandavad vaimset teravust mitmel moel. Harjutused panevad südame kiiremini lööma, mis viib ka ajju rohkem verd. See omakorda pidurdab vananemisega seotud rakkude halvenemist. Samuti stimuleerib see uute sünapside kasvamist ja paneb ajurakud kiiremini reageerima välistele stiimulitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles