Ka tõrjuv võõras võib hinge haavata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise teadlastegrupi uuringust ilmneb, et õnnetuks teeb juba seegi, kui tundub, et ignoreerijaks on tänaval mööduv võõras, vahendab teadus.err.ee ajakirjas Psychological Science ilmunud artiklit.

Teada saamaks, kuivõrd tundlikud me kõrvalejäetuse suhtes oleme, tegid teadlased USAs asuva Purdue ülikooli üliõpilaslinnakus väikse katse. Ilmnes, et inimesed, kellega isegi võõras inimene oli loonud pilkkontakti, kas naeratusega või ilma, tundsid end vähem ignoreerituna ja sellest häirituna, kui need, kellest vaadati justkui läbi.

Teadlaste sõnul on ka teisi uurimusi, mis kinnitavad, et isegi kui sind tõrjub grupp, kellega sa ei tahakski midagi tegemist teha, näiteks Ku Klux Klan, siis isegi see tekitab ebamugava kõrvalejäetuse tunde. Pole siis ime, et meid haavab, kui ignoreerijaks on keegi, kes meile ka tegelikult korda läheb.

Teadlaste sõnul kinnitab see katse veel kord, et sotsiaalsetel sidemetel on inimeste üle tohutu võim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles