15 põhjust, miks unistused ei täitu: põhjus 6

, motivaator.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koolitaja Kaido Pajumaa kirjutab portaalis motivaator.ee 15 põhjusest ja käitumisviisist, mis demoraliseerivad meid ja takistavad meid unistuste poole liikumast. Need on motivatsiooni tapjad, mis juhivad meid automaatselt, kuid kaotavad oma jõu kiiresti, kui neid märkama õppida.

Põhjus 6. Sa ei tea, kuidas aju töötab

Lihtsustatult öeldes moodustab alateadvus kogu meie ajust 96-98 protsenti. Teadlik teadvus seevastu ainult 2-4 protsenti. Seega juhul, kui sa ei mõista, kuidas alateadvus oma tööriistakastist kasutusele võtta, kasutad sa oma tegelikust võimekusest ära ainult 2-4 protsenti. Kas sa kujutad ette, kui kõrgele jõuab kosmoserakett, kui stardis kasutada ainult 2- protsenti tema tegelikust mootorite võimsusest? See isegi ei liigahta paigast.

Alateadvus on paik, kus talletatakse meie uskumused ja harjumused, ning kus asuvad väga olulised alateadlikud mehhanismid - retikulaarne aktiveerimissüsteem (RAS) ja psühhoküberneetiline mehhanism (PKM).

Retikulaarne Aktiveerimissüsteem (RAS)

RAS on üksus meie ajus, mis filtreerib väljastpoolt vastuvõetavat informatsiooni. Silmade, kõrvade ja teiste tajumeelte kaudu võtab meie alateadvus igal sekundil vastu 400 miljardit bitti infot, millest me saame teadlikuks ainult 2000 biti ulatuses. Seega filtreerib RAS välja 99,99999 protsenti infost, mis tegelikult meid ümbritsevas maailmas eksisteerib.

Kuna väljasõelutav infohulk on nii suur, on meie huvides, et vähemalt oma unistustega seotud info meie mõistusesse pidama jääks, sest vastasel juhul «magaksime maha» kõik võimalused oma unistused teoks teha. Seega on vaja tagada, et RAS töötaks meie heaks, mitte meie vastu. Et see saaks juhtuda, on vaja RAS’ile teada anda, missugune informatsioon alles jätta ning missugune välja filtreerida.

Kuidas seda teha? RAS võtab filtreerimisel aluseks juba ajus oleva informatsiooni – meie olemasolevad uskumused. See, millesse inimene usub, peaks olema see, mida ta soovib kogeda. Loogiline, eks?

Ebaloogiline on aga see, et valdav enamik inimestest usub sellesse, mida nad kogeda ei soovi: inimesed otsivad õnne, aga usuvad, et nad on määratud olema õnnetud; nad soovivad rikkust, aga kardavad kogu aeg, et nad lähevad pankrotti; nad unistavad tõeliselt armastusest, aga tunnevad end kogu aeg üksikuna.

RAS on nagu Google’i otsingumootor – kui sa soovid infot millegi kohta, sisestad sa Google’isse vastava otsingusõna ja Google toob sulle selle märksõna kohta kõige relevantsema informatsiooni. Sama teeb ka RASi puhul – tema jaoks on aga otsingusõnaks sinu alateadlikud uskumused, millele kõige lähedasema maailma ta sulle kujundab.

Just RASi töö mittetundmine on üks olulisemaid põhjusi, miks paljud unistused ainult paberile jäävad. Inimesed soovivad teadlikul tasandil neid täide viia, kuid alateadlikul tasandil usuvad nad, et see ei ole võimalik. Kuna RAS võtab inimesele maailma «kuvamisel» aga aluseks just uskumused, ei näe inimesed võimalusi oma unistusi teoks teha.

Psühhoküberneetiline mehhanism (PKM)

Teine väga oluline alateadlik mehhanism on psühhoküberneetiline mehhanism ehk PKM. Kui RAS kujundab sulle maailma, mis vastab sinu uskumustele, siis PKM hoiab sind kinni maailmas, mis vastab sinu uskumustele.

PKM eesmärk on sind elus hoida, tehes seda turvalise mugavustsooni kaudu. Kõik, mis on sulle tuttav ja mugav, on sinu jaoks turvaline. Vähemalt nii «arvab» PKM.

Kui sa jalutad maanteel ja PKM tajub, et sa oled sinu poole kihutava auto suhtes teele liiga lähedal, saadab ta sulle automaatselt ohusignaali ja sa hüppad kõrvale. Sa jääd ellu. Aitäh, PKM!

Sama teeb ta aga ka siis, kui sinu elu ei ole reaalselt ohus, vaid sa oled lihtsalt mõtlemas või tegemas midagi, mis on väljaspool sinu mugavustsooni ehk seniseid uskumusi. Just seetõttu tunduvad mõtted uutest projektidest, uutest suhetest ja uuest treeningplaanist alguses hirmutavad. Sa lihtsalt ei ole sellega harjunud. Mitte veel.

Isegi, kui sinu praegune suhe ei rahulda sind, on see vähemalt tuttav ja turvaline. Sa ei suuda seda muuta. Isegi, kui sa vihkad oma tööd, on see vähemalt tuttav ja turvaline. Sa ei suuda seda muuta. Ning isegi, kui sa oled juba aastaid tugevas ülekaalus, on see sulle tuttav ja turvaline. Sa ei suuda seda muuta.

PKMi ülesanne on sind turvalises ja tuttavas situatsioonis hoida. Igasugune püüe midagi oma elus muuta käivitab PKMi ja see saadab sulle ohusignaalid, mida sa tajud ärevuse ning ettevaatlikkusena. Kuna see on väga ebamugav tunne, naasedki sa mugavasse ja turvalisse olekusse.

Et PKM enda kasuks tööle panna, on kaks võimalust. Esimene, ja see on valusam viis, on uskuda jätkuvalt sellesse, mida sa tegelikult saavutada ei soovi, ning masohistlikult kogu aeg neid ärevuse ja ettevaatlikkuse emotsioone tajuda. Ehk siis mitte muuta oma uskumusi ja seeläbi mitte muuta oma elu.

Teine viis on muuta oma alateadlikke uskumusi. Viies oma uskumused unistustega kooskõlla, hakkab ka PKM selle nimel tööle, et hoida sind kogu aeg kursil, kuni sa unistused täide viid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles