KOLUMN ⟩ Saatejuht Andreas Jääger: üks sõna, millega paljud inimesed end vabatahtlikult orjastavad

Andreas Jääger
, «Intiimselt eraelust» podcasti saatejuht
Copy
Andreas Jääger
Andreas Jääger Foto: Erakogu

Enne, kui lähen teema juurde, siis palun teil korra mõelda selle üle: mis on kõige koledam sõna maailmas. Kes mõtleb mõnele vahvale ropule sõnale, kes ei salli seda «estonglishit» – oleneb, mis kellele just pinnuks silmas on. Ma annan vihje: see on ainukene sõna, mis teid millekski kohustab. Mis nüüd esimesena pähe kargas? Minule kargas sõna «pean», kirjutab podcasti «Intiimselt eraelust» saatejuht Andreas Jääger.

PEAN on meie kõigi keelekasutuses ja sellel on tohutu võime luua häbi- ja süütunnet. See vägivaldne sõna, mida me enda hindamiseks kasutame, on meie teadvuses nii sügavalt kinnistunud, et paljudel oleks raske enda elu ilma selleta ettegi kujutada.

Eriti karmid on inimesed iseenda vastu. Kui me seda sõna iseenda vastu kasutame, siis avaldame enamasti vastupanu õppimisele, sest sõna «peab» viitab valiku puudumisele. See on aga on ju täielik vale. Meil on alati valik, ent sõna «peab» orjastab meid. Niipea, kui me kuuleme kuskilt mingit käsku tulemas, siis on inimloomusel komme sellele automaatselt vastu võidelda, sest see ähvardab meie valikuvõimalusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles