Hoidu toitudest, mis sisaldavad transrasvu

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Transrasvad võivad parandada toidu maitset ning pikendada säilivusaega, kuid need võivad ka põhjustada südamehaigusi.

Paljud ettevõtjad on nüüdseks läinud seda teed, et vähendada transrasvade osakaalu oma toodetes. Portaal health.com tõi välja mitu toitu, milles võib leiduda transrasvasid.

Friikartulid

Taimeõli hüdrogeenimisel on võimalik transrasvade teket piirata, kuid odavam on toota hüdrogeenitud rasvu nii, et seda ei tehta. Seetõttu on väga paljudes restoranides ja kiirsöögikohtades pakutavates friikartulites südamele halvasti mõjuvaid transrasvu.

Praetud või paneeritud valmistoidud

Restoranides ja söögikohtades on targem eeldada, et kõik, mis on praetud või paneeritud, võib sisaldada transravsasid, sest infot selle kohta on üldiselt raske saada. Võid küll teenindajalt küsida, millist õli nad kasutavad, kuid ta ei pruugi teada, kas see on hüdrogeenitud või mitte.

Pirukad

Poodides müüdavad küpsetised on kurikuulsad transrasvade sisalduse poolest.

Margariin

Veel mõnda aega tagasi pakuti või asemel margariini kui tervislikumat varianti, sest see on tehtud taimeõlidest mitte loomsetest rasvadest. Selleks aga, et margariin säilitaks oma tahke kuju, sõltuvad paljud (eriti briketilaadse kujuga) tooted transrasvadest või küllastunud rasvadest. Selle vältimiseks võiksid kasutada pigem karpides müüdavaid margariine, mis on kohevad.

Koogipulbrid

Muffini-, tordipõhja- ja koogitainaste pulbrid võivad sisaldada transrasvasid. Hüdrogeenitud õlisid võivad samuti sisaldada pannkoogi- ja vahvlitaina pulbrid.

Jäätis

Jäätis võib sisaldada suures koguses transravsasid, kuid neid võib samuti esineda loomulikul kujul mõnes rasva sisaldavas piimatootes. Ekspertide hinnangul ei ole praegu veel väga kindel, kas naturaalselt leiduvad transrasvad on inimesele sama kahjulikud, kui need, mida leidub töödeldud toitudes. Jäätis on aga väga kalorirohke, seega võiks söödaval kogusel igal juhul silma peal hoida.

Mikrolaineahju popkorn

Popkorn ise ei olegi halb, kuid transravu võivad sisaldada võiga maitsestatud tooted.

Veisehakkliha

Just nagu piimatooted, võib ka loomaliha sisaldada loomulikke transrasvasid. Seega leidub seda hamburgerite kotlettides, loomalihavorstides, kotlettides, veisehakklihas ja mujal.

Küpsised ja kreekerid

Kuigi paljud ettevõtjad üritavad järgemööda vähendada transrasvade hulka oma toodetes, ei ole kõik seda veel teinud. Ole hoolikas ja loe silte.

Puding

Valmispudingid võivad sisaldada suurel hulgal transrasvu. Loe hoolega tooteetikette, et märgata hüdrogeenitud õlide sisaldust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles