Kui otsid kvaliteetset lõõgastust – kõik vajalik maksimaalseks une mugavuseks

Copy
Foto: Lonas

Kiired ajakavad, rööprähklemise kultuur ja võimalused teha nii palju korraga tänapäeval viib meid eemale kvaliteetsest unest. Tänapäeva 24/7 ühiskond on silmitsi ebapiisava une probleemiga ning halva une kvaliteediga. Uuring näitab, et ebapiisav uni ja selle mõju inimkehale on uskumatult halb, seega peaksime me kõik mõtlema oma puhkamise kvaliteedi parandamise peale iseenda jaoks. Uneeksperdid usuvad, et on vaja teatud põhiasju, et tagada maksimaalne une mugavus öösel, ning selleks, et saada parimat oma unest. Neid on lihtne rakendada ning sageli vaadatakse põhiasjadest mööda, mis võivad teha suure erinevuse – sinu madrats, tekk ning voodikatted.

Sama hea uni kui ettevalmistatud voodi

Pole mingi üllatus, et materjalid, mis on sinu keha lähedal magades on väga tähtsad. Kõrge kvaliteetsed madratsid on mugava voodi aluseks.. Mitte ainult ei taga magamise baas stabiilset, korraliku kehaasendit öösel, mis omakorda ennetavad teatud valusid kehas, see tagab ka ülesse ärkamise puhanuna ning su und ei sega ringi pöörlemine ja vähkremine, et leida mugavamat positsiooni või sinu partneri liigutused, mis äratavad sind pidevalt ülesse. Mida varem sa mõistad, et parim madrats on see, mis vastab sinu vajadustele, ning tagab ka paremad une mõjud. Madrats võib aidata ka paljude muude une häiretega nagu näiteks allergiad ja tolmulestad, kehatemperatuuri reguleerimine ja üleliigse higistamise probleemid, ning samuti selgroo mugavus ja stabiilsus ning mitmed kättesaadaval olevad valikud müügil tagavad, et nii kõva kui pehme voodi soprad leiavad endale vajaliku kvaliteetseks uneks. Teine võimalus on valida madratsikate soovitud omadustega kui taskukohasem ja lihtsam variant muuta oma olemasoleva madrats või voodi mugavamaks oaasiks. See oleks suurepärane lahendus eriti neile, kes kipuvad oma magamiskohta vahetama või reisivad kodude vahel. Madrats võib olla sinu voodi kõige olulisem osa ning seda tuleks võtta tõsiselt. Kvaliteet, naturaalsed materjalid ja suurepärased tehnoloogilised lahendused tänapäeval võivad aidata muuta sinu voodi selliseks, et see mitte ainult ei aita sind unega seotud terviseprobleemidega vaid aitab ka kaasa sinu üleüldisele heaolule.

Korralik tekk une mugavuseks

Teine põhielement – tekk – millel on öösel otsene kohtakt sinu kehaga, on samuti vastutav sinu puhkuse kvaliteedi eest. Meie nahk on väga tundlik ja nõuab teatud naturaalseid materjale, et öösel lõõgastuda. Maga naturaalse linnusule või udusulest tekiga ja sa näed kohe erinevust. Kuigi naturaalsed materjalid on sageli rohkem õhku läbilaskvad, siis mõnedele inimestele sobivad rohkem sünteetilise sisuga materjalid, sest nad on tavaliselt loodud abistamaks allergiaga. Täite materjal määrab kui kerge ja õhuline tekk tundub, ning see on väga isiklik eelistus mis on igaühe jaoks erinev, sest mõned eelistavad tunda, et nad on tõeliselt kaetud ning tahavad öösel tunda  kehal olevalt tekilt veidi raskust, sest see aitab neil rahuneda ja lõõgastuda, ning teised magavad paremini kui tekk on väga kerge. See sõltub sinu isiklikust tunnetusest, mis juhatab sind just sinu jaoks kõige õigema valikuni hea une tagamiseks. Elu keskkond ja magamise temperatuure tuleks samuti arvesse võtta, sest soojemas keskkonnas või sooja ilmaga võib raskem tekk pakkuda rohkem mugavust, ning külmema temperatuuri või jahedama ilma puhul võib kergem tekisisu mugavam tunduda. Võta arvesse aastaaegu ja oma toa temperatuuri. Muutuvate aastaaegadega võib kaks erinevat tekki olla kasulikum.

Milline on õiget tüüpi voodipesu?

Just nagu iga muu materjaliga, mis puudutab su nahka, on oluline mõelda mugavuse, naturaalse kanga ja kvaliteedi peale. Voodipesu võib olla tehtud puuvillast, linasest, flanellist, siidist või satäänist. Mitmeid neid kangaid segatakse sünteetiliste kiududega, et neid muuta vastupidavamaks. Kuid mida puhtam kangas, seda mugavam ta tundub. Vali materjal vastavalt oma vajadustele – puuvill on sile, pehme, naturaalselt õhku läbilaskev ja imendab niiskust kanga tugevusega, mis muudab ta väga kaua vastupidavaks. Kui sulle meeldib hingav materjal, mida võib kasutada igal aastaajal, siis vali linane; siidist ja kerget materjali eelistades vali siid või satään, ning kui soovid ekstra sooja materjali, siis on flanell selge võitja. Teine põhifaktor, mdia silmas pidada, on kiuloend. Voodipesu madala kiuloendiga on õhukesem ja õrnem, seega tasub kvaliteetsesse voodipesusse investeerimine end tulevikus ära. Lisaks kasutad sa seda igal öösel ning see on midagi, mis katab su kogu keha peast varbani.

Seega selleks, et tagada, et su voodi oleks hästi tehtud ning pakuks sulle maksimaalset une mugavust, siis tee kindlaks, et sul on olemas korralik madrats, õige tekk ja mugav voodipesu, mis vastab sinu vajadustele. Sellisesse voodisse magama heitmine tekitab hästi ära teenitud puhke tunde, mida ei saaks ükski ebamugavustunne häirida.

Copy
Tagasi üles