«Esimesed ampsud» on toeks beebile lisatoidu tutvustamisel

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Ekspressi Raamat

«Esimesed ampsud» on kauni kujundusega beebitoitude raamat, mis annab üsna korraliku ülevaate sellest, millises eas mis toidud lastele sobilikud on. 

Autori eessõna on väga napp. Enne retsepte on küll lastearsti nõuanne ja koostaja on lahti selgitanud, milliseid toite ja millal lastele pakkuda, kuid puuduvad viiteid algallikatele, mistõttu tekitab raamat esialgu küsimusi usaldusväärsuse kohta.

Interneti abiga selgub, et beebitoitude raamatu on kokku pannud Eesti Ekspressi toidutoimetaja Margit Kirsipuu, kes on koostanud ka «Hoidised» ja «Pähkliraamatu» koos Urmas Kokassaarega.

Ka mujal koostaja teksti sees esineb vihjeid uuringutele, kuid ei ole mainitud, kes või kus uuringud läbi viis. Üldiselt on ülevaade beebidele pakutavast lisatoidust siiski hea ja piisavalt põhjalik.

Küsimusi tekitab vaid alla aastastele lastele keelatud toitude nimekiri, mille puhul oleks väga soovinud põhjalikumaid selgitusi. Esmakordsele emale võib näiteks täiesti arusaamatuks jääda, mis on imikute botulism või miks ei sobi beebile happelised toiduained nagu tomat ja ananass?

Ometi leidub ju tomatit mõnes poes pakutavas purgipürees, mis on etiketi järgi lubatud juba kaheksandast elukuust. Kui need keelud oleks pisut rohkem lahti seletatud, hoiaksid ilmselt emad nendest nõuannetest ka rohkem kinni.

Isiklik ilme

Raamat jätab isikliku mulje, nagu astuks lugedes kellegi koduuksest sisse. Väga suurt rõhku on pandud raamatu kujundusele, millega on tegelenud Signe kaljurand, kes on detailid hoolikalt läbi mõelnud.

Retseptide vahele on pikitud Annika Metsla ja Tiit Blaati fotosid lastest ja aedviljadest. Kõik see kokku annab erilise ja armsa välimuse, mida tavaliselt kokaraamatult ei oskaks oodata. Ilus välimus annab raamatule kindlasti plusspunkte ning meelitab ostma.

Rõõmu toob see, et välja on toodud ka kõige lihtsamad püreeretseptid, mis võivad värskele emale enne tutvumist midagi ületamatut tunduda. Sagedasti eelistavad ju emad esimese lisatoidu puhul poespakutavaid püreesid, sest neile tundub ostmine lihtsam.

«Esimesed ampsud» annab algajale tuge ja pakub huvitavaid ideid. Silma jäid sellised retseptid nagu banaani-kaerahelbepüree, kartuli-spinatipüree, kodujuust melonitükkidega, peedi-keefirikokteil, kartulisaiad ja muudki üllatavat.

Peale beebitoitude on pakutud ka väike valik lihtsamaid lastele sobivaid toitusid ning ideid sünnipäevalauale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles