Muuda võõraga suhtlemine sundimatuks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Momendid, kus pead rääkima mõne võõraga, võivad olla väga kohmetud ja piinlikud – sõnad ei tule suust välja, põsed tõmbuvad punakaks ning järsku kaob kogu enesekindlus. Marcandangel.com õpetab, kuidas muuta võõraga rääkimine vähem kohmetuks.

1. Räägi inimestest, keda sa tead ja otsige ühiseid kokkupuutepunkte. Ühised sõbrad, ülemused ja kodulinnad ühendavad inimesi.

2. Küsi asjakohaseid küsimusi elust, tööst, hobidest ja kultuurist. Hoia meeles hiljutisi sündmusi, sest need aitavad hästi teemat üleval hoida. Ära lasku negatiivsetesse ja vastuolulistesse teemadesse.

3. Kui märkad, et oled teemast tüdinenud, siis proovi viisakalt seda vahetada.

4. Kuula rohkem, räägi vähem.

5. Rääkides inimestega, keda sa pole kunagi varem kohanud, vähenda jutte oma isiklikust elust. Too välja üldised teemad ühiskonnast, näiteks ka naljakas muusika, mis taustaks kõlab, või maitsev martini, mida baarist tellisid.

6. Jäta meelde mõni huvitav ajalooline fakt, millega võid võõrast üllatada. Näiteks, et lapsena rääkis Albert Einstein haruharva. Kui ta rääkis, siis tegi ta seda väga aeglaselt ja üksikute sõnade kaupa. Ta käitus nii kuni 9-aastaseks saamiseni ning ta vanemad olid väga mures. Ühe õhtul purustas ta vaikuse aga lausega: «Supp on liiga kuum!». Vanemad olid lapse rääkimise üle õnnelikud ning küsisid, miks ta varem midagi eriti öelnud polnud. «Kuni praeguseni oli kõik korras,» vastas Einstein.

7. Pea meeles, et kellelegi ei meeldi isik, kes arvab, et teab kõike.

8. Pikad pausid võivad tekitada ebamugavust. Enamik inimestest eelistaksid kuulata ükskõik mida, kui saaks vaid lahti sellest ebamugavast vaikusest.

9. Jälgi kehakeelt. Käitu enesekindlalt ja mugavalt, isegi kui sa nii end ei tunne.

10. Lase võõrastel end segada. Nad ei ole ebaviisakad, nad vaid abistavad sind. Lase neil rääkida ja oota õiget hetke, et oma looga edasi minna. Vahele segamine on tegelikult hea märk, sest see näitab, et nad kuulavad sind.

11. Kui ükski teema ei tööta, siis räägi ilmast. See on teema, mille kohta inimestel on alati midagi öelda.

12. Hoia meeles ka mõned vestlusest väljumise laused, kui soovid võõra käest pääseda. Näiteks - «Ma pean oma kliente minema kontrollima», «Ma jätsin täna lõuna vahele, ma lähen haaran mingi väikese võileiva» jne.

Võõraga rääkimise kuldreegliks on aga isiklike, poliitiliste ja vastuoluliste teemade mittearutamine (vähemalt esmasel tutvusel)!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles