15 põhjust, miks unistused ei täitu: põhjus 1

, motivaator.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa alustad millegi uuega, juhib sind inspiratsioon. Kui sa jõuad rutiini - ja sa jõuad sinna igal juhul -, aitab sind motivatsioon. Et oma unistused teoks teha, vajad sa mõlemat. Koolitaja Kaido Pajumaa kirjutab portaalis motivaator.ee motivatsiooni tapjatest mis takistavad meid unistuste poole liikumast.

Põhjus 1: Sa ei tea, mida sa tahad

Paljud inimesed soovivad paremat elu, kuid see ei ole piisav. Sellest lihtsalt ei piisa, kui sa ütled endale mõnikord, et sa pole oma eluga rahul. Esiteks, sellisel juhul kinnitad sa endale kogu aeg, kui halb elu sul on, ja teiseks, sa isegi ei püüa aru saada, mis ja kuidas võiks sinu olukorda parandada.

Kui sa ei tea, mida sa tahad, ei ole võimalik inspiratsioonil käivituda, ja samuti on raske end motiveerida. Kui sa lihtsalt istud ja unistad, et mingid asjad võiksid paremini olla, ei käivita see sinus emotsionaalseid impulsse, mis sind tegutsema paneksid. Kuid need impulsid on just võti inspiratsiooni ja motivatsiooni tekkimiseks.

Kujuta näiteks ette, et sa pead triikima igal õhtul 100 triiksärki. Kuidas see mõte sulle mõjub? Kas sa tunned end inspireerituna? Kuidas sa end motiveeriksid selleks?

Nüüd proovi aga mõelda selle peale, kuidas sa kahe nädala pärast Taisse puhkama lähed ja sul on vaja selleks põnev reisimarsruut kokku panna.

Kas sind valdav emotsioon on mõlema näite puhul sama? See ei ole praegu siin mingi intellektuaalne mäng, mida ma sinuga mängin. Vaata päriselt enda sisse ja märka, missuguseid seisundeid need näited sinus tekitavad. Kumb sind rohkem inspireerib? Kumma jaoks sa lihtsamini motivatsiooni leiaksid?

Üks olulisemaid unistuste mittetäitumise põhjusi on just nimelt puudulik arusaamine sellest, mida me tegelikult soovime. See ei tähenda samas ka seda, mida paljud nn edutreenerid soovitavad, et kirjuta viimse detailini kõik oma 1000 eesmärki üles. See on äärmus, mis sind samuti ei aita.

Mis sind aga aitab, on lihtne arusaamine, missugust muutust sa elus läbi viia sooviksid. Hoia see realistlikuna. Ei ole mõtet end miljonäriks tituleerida, kui sa ei tea, kuidas järgmisel kuul arved makstud saaksid.

Ning ei ole mõtet end pesumodellina ette kujutada, kui sa oled viimased kaks aastat saiakestest toitunud ning kõht ja reied on seetõttu ebamugavalt suureks paisunud.

Jää realistlikuks. Ära kirjelda suuri ning ebarealistlikke visioone, mis sulle pigem stressi tekitavad, sest sul puudub ettekujutus, kuidas neid ellu viia. Asenda need suured ja «rasvased» eesmärgid lihtsate ning konkreetsete tegevuspõhiste eesmärkidega, mille kaudu sa tead täpselt, kuidas väikeste sammudega tulemusteni jõuda.

Ära ütle endale, et ma olen 6 kuu pärast miljonär, vaid võta eesmärgiks sel kuul 10 protsenti rohkem pingutada. Sellega saad sa hakkama. Ning ära võta unistuseks 3 kuuga 15 kilo kaalust alla võtta, vaid mõtle sellele, kuidas sa saaksid järgmisel toidukorral vähem ja tervislikumalt süüa, ning vähemalt 3 korda nädalas end füüsiliselt liigutama hakata (ka siin alusta väga väikeste sammudega).
Võta endale aega ja mõtiskle rahulikult, mida sa soovid. Pane kirja reaalsed unistused ning lisa iga unistuste juurde realistlik tegutsemisplaan. Ära püüa seda kõike saavutada ühe kuuga, vaid muuda protsess enda jaoks inspireerivaks ning motiveerivaks.

Kõik eesmärgid, mille me püstitame, peaksid meile juba täna inspiratsiooni ja motivatsiooni pakkuma, mitte ainult juhul, kui me selle eesmärgi saavutame. Keegi ei garanteeri meile iialgi, et meie eesmärgid täituvad.

Me ei suuda kuidagi kontrollida eesmärkide täitumist, me saame kontrollida ainult eesmärkide suunas liikumist – just praegusel hetkel läbi oma mõtete, sõnade ja tegevuste. Kui me aga ohverdame tänase päeva tulevaste saavutuste nimel, ohverdame ära kogu elu.

Elu leiab aset ju praegu – tulevik koos saavutatud (või saavutamata) eesmärkidega eksisteerib ainult meie peas mõtete kaudu. Kas sa soovid tõesti elada oma elu ära mõtetes, pööramata tähelepanu sellele, mis praegu ning tegelikult toimub?

Kui ei, siis ära lase suurtest tulevikuvisioonidest ja sellega kaasnevatest naudingutest, kuulsusest ja edust end pimestada. See kõik on illusioon, mis võib juhtuda, aga võib ka mitte. Kindel on aga see, et praegune hetk on tõeline. Selles pole ju mingit kahtlust.
Mõtle välja, missugust elu sa sooviksid elada ning jää realistlikuks. Alusta väikeste sammudega ja astu esimene samm.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles