Kanna õige kõrgusega kontsi, et jalad ei kannataks

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kes ütles, et ilu nõuab ohvreid? Ilmselt oli see keegi, kes pidi pikalt kandma kontsakingi. Tõde on see, et mõni moetrend teeb kehale kahju.

Kõrgete kontsakingade kandmine kauem kui kolm tundi võib lühendada kannakõõlust ning pikapeale võib jala liikuvus selle all kannatada, kirjutas galtime.com. Kontsadest ei pea loobuma, kuid kandja peaks tähele panema mõnd nüanssi.

Vali õige king ja õige suurus

See võib vähendada pinget, mis tuleb kannast varvasteni. Liiga väikesed kingad on suurimaks põhjuseks, miks kingad teevad jalgadele haiget. Sageli põhjustavad jalanõud seljavalu, sest ei toeta piisavalt.

Hämmastaval kombel üritab 88 protsenti naistest endale jalga panna liiga väikeseid kingi. See põhjustab ville, valulikkust ja ka liigesekahjustusi.

Kellaaeg mõjutab seda, kuidas kingad jalas istuvad

24 tunni jooksul võivad jalad paistetada lausa 10 protsenti. Jalanõusid on mõistlik osta pärastlõunal, kui jalad on kõige rohkem paistes. Kingad, mis pigistavad poes, teevad kindlasti veelgi rohkem haiget, kui pead neid kaua jalas hoidma.

Lameda tallaga kingad ei ole alati lahenduseks

Kui õige suurus on paigas, siis pane rõhku ka pöiavõlvi toestusele. Täiesti sirge tallaga jalanõud ei ole alati lahenduseks, sest need võivad põhjustada valu põlvedes, puusades ja seljas.

Samuti võivad kontsata jalanõud põhjustada plantaarfastsiiti, mis on talla all asuva paksu fastsia ehk sidekirme põletik.

Mida kõrgem konts, seda suurem surve päkale

Näiteks põhjustab 7,62-sentimeetrine konts 76 protsenti rohkem survet kui lame king. Igal naisel on oma täiuslik kontsakõrgus, mis oleneb jalast. Tavaliselt aga jääb see 2, 5 kuni 5 sentimeetri vahele.

Mõnikord on jalad pikast seismisest või kõndimisest valusad ka kõige mugavama kingaga. Siis võib aidata, kui liigutad oma varbaid ja teed pahkluu-ringe.

Kõrged kontsad on kõige ilmsem põhjus valutavatele jalgadele. Keha mass on kallutatud pisut ette ning see viib puusad ja selgroo õigest joondumisest välja ning võib põhjustada lisakoormust põlvedele. Vältimaks valu, peaks kandma keskmise suurusega ja laiemaid kontsi, mille najal kaal jaotub ühtlasemalt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles