Sassis kontor võib soodustada selgemat mõtlemist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Segamini ümbrus ei sega tingimata inimese mõtlemist, leidis üks hiljutine uurimus. Uurimuse kohaselt võib organiseerimatus isegi soodustada selget mõtlemist.

Teadatuntud tarkusetera ütleb, et sassis tuba või kontor risustab ka inimese mõtteid ning lämmatab produktiivsust. «Siiski ei toeta kõik tõendid seda levinud arvamust,» kirjutasid uurijad oma töös, vahendas livescience.com.

Uurijad viisid läbi kuus eksperimenti kokku 319 tudengiga ja leidsid, et isikud, kes töötasid segamini laua taga, kaldusid lihtsusele, kui jutt käis asjade kategoriseerimisest ja olid paremad kliendid. «Nad lahterdasid asju lihtsamalt, olid valmis maksma lihtsa pildiga t-särgi eest rohkem kui keerulise pildiga ning otsisid alternatiive vähem.»

Uurimus leidis seose ka indiviidi poliitilise hoiaku ja korratuse vahel. Segadus ei mõjutanud liberaale nii palju kui konservatiive. Katsealused, kes kirjeldasid ennast kui liberaale, kinnitasid, et ka üldiselt on nad vähem mures organiseerimatuse ja segaduse pärast.

«Konservatiivid olid sassis ümbruses valmis lihtsa t-särgi eest kergemini maksma. Liberaalide valmisolek t-särgi eest maksta polnud seotud ümbruskonna puhtusega,» selgus uuringust.

Uuringu autorid tõid välja, et vastupidiselt populaarsele arvamusele näitavad nende tulemused, et segadus võib põhjustada tooteinfo lihtsustamist, mis on samuti tuntud kui heuristiline andmetöötlus. Tulemuseks võib olla parem töö efektiivsus ja rohkem loomingulist probleemilahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles