16 viisi, kuidas toidad oma lapse paksuks

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pere toitumisharjumused mõjutavad laste kehakaalu.
Pere toitumisharjumused mõjutavad laste kehakaalu. Foto: SCANPIX

Vanemad ei anna endale sageli aru, mida nad lapse toitmisel valesti teevad. Armastus on pime ning vähesed ülekaaluliste laste vanemad mõistavad, et lapse toitumisel peaks rohkem silma peal hoidma.

Probleem on ka selles, et need, kes näevad probleemi, ei julge sellest rääkida, kirjutas ivillage.com. Vanemad pelgavad, et kehakalust saab lapsel kinnisidee, mis võib muutuda haiguslikuks. Tegelikult näitavad uuringud, et ülekaalulisele lapsele tervisliku toitumise õpetamine vähendab suuresti toitumishäirete tekkimise riski.

Vähene uni

Sageli sätitakse lapse uneharjumused nõnda, et need sobiksid vanemate töörutiiniga. Õhtul süüakse hilja, vaadatakse telekat ja lapsed lähevad liiga hilja magama.

Beebid ja koolieelikud vajavad vähemalt 10 tundi ööund. Kui laps ei saa öösel piisavalt magada, mõjutab see tema ainevahetust ning seda ei muuda isegi pikk lõunauni.

Näksimiste ignoreerimine

Võib olla, et sa ise ei anna oma lapsele krõpsu ja magusaid jooke, kuid ta saab neid kuskilt mujalt. Uuri, mida lastele lasteaias või hoidja juures vahepaladeks antakse, sest kahjuks ei ole igas lasteaias kindlaid reegleid maiustustele.

Kui avastatu ei meeldi sulle, võta teiste vanematega ühendust ja leppige kokku, et lasteaeda võib viia vaid puuvilju ja muid tervislikke näkse.

Mahlajoogid

Poes müüdavad mahlajoogid sisaldavad enamasti suhkrut ning neid ei tohiks lapsele väga vara tutvustada. Sama on šokolaadiga – paku seda lapsele võimalikult hilja.

Igapäevane mahlajoomine seab lapsele harjumuse ning hiljem asendub see limonaadiga, mis on üks põhilisemaid kehamassiindeksi suurendajaid laste seas.

Liiga suured portsud

Paljud vanemad tõstavad lapsele liiga palju ette ning nõuavad siis kõige ära söömist. Tavaline portsjon võiks koosneda pooleldi juurviljadest-aedviljadest, üks neljandik peaks olema liha ning üks neljandik süsivesikuid.

Portsjoni suurust saab arvestada nii, et liha, kala või linnuliha tükk peaks olema lapse pihu suurune. Puuviljade, aedviljade ja piimatoodete kogust ühel toidukorral saab võrrelda lapse rusika suurusega.

Enda käestlaskmine

Rasedusaegne ülekaal võib mõjutada lapse kaaluprobleeme tulevikus. Raseduse ajal on raske oma toitumist piirata, kuid see on väga oluline. 2007. aastal Harvardi ülikoolis teostatud uuring näitas, et raseduse ajal liiga palju juurde võtnud naistel olid lapsed maimikueas ülekaalulised.

Teine uuring tõestas, et rasketel isadel on suured lapsed. Üheks põhjuseks võib olla see, et isade eeskuju on lastele väga oluline. Mõlemad vanemad peavad lastele näitama eeskuju tervisliku toitumise ja liikuva eluviisi näol.

Laste menüüst tellimine

Enamasti ei pakuta restoranis laste menüüdes poolt portsu toitudest, mida söövad täiskasvanud. Pigem on seal ikka friikartulid ja viinerid. Tegelikult on see väga ebatervislik ja teeb paksuks.

Rinnapiimaasendaja

Naised lõpetavad erinevatel põhjustel beebi rinnapiimaga toitmise ja pöörduvad asendaja poole. Paraku on aga rinnapiimaga toidetud imikutel 20-30 protsenti väiksem tõenäosus ülekaalulisusele ning rinnapiimaasendajaga toidutud lapsed on sageli ületoidetud.

Öine piimapudel

Kui laps on oma piimapudelisse väga kiindunud ja harjunud sellega magama jääma, pead tegema otsustava sammu ja selle kombe lõpetama.

Aastaselt peaks pudeliga toitmise lõpetama, sest pudelist joojad kipuvad liiga palju piima jooma ning ei soovi siis süüa korralikku toitu. Seega jäävad nad ilma vajalikest valkudest ja rauast, mis on arenguks üliolulised. Pärast beebiiga pudelist joovad lapsed võtavad sageli liiga palju juurde.

Supermarketid

Mitmed uuringud on leidnud seose ülekaalulisuse ja kodu lähedal asuvates supermarketites ostlemas käimise vahel. Mida lähemal toidupood on, seda suurem on risk ülekaalulisusele. Kui võimalik, käi poes korra nädalas ja varu koju vaid tervislikke toitusid.

Diivanil istumine

Vanemad ei käi enam nii sagedasti lastega õues mängimas ja üha enam istutakse kodus teleka ees. See on väga oluline laste ülekaalu mõjutaja. Mängige koos sportlike mänge ja liikuge rohkem. Vältige lifte ja kõndige trepist.

Televiisor

Telekast on lapsevanematele palju abi. Teinekord ei saa pesemaski käidud, ilma et väikelapse saaks jätta rahulikult multikaid vaatama. See on aga kahe teraga mõõk.

Peale selle, et laps istub telekat vaadates pikalt liikumatult ühes kohas, reklaamitakse lasteprogrammide vahele ka palju ebatervislikke lastele suunatud maiustusi ja kiirtoitusid.

Perekondlikest õhtusöökidest loobumine


Pered, kes söövad koos õhtust, hoiavad tervislikku kehakaalu. Koos süüakse tavaliselt regulaarsemalt ning tervislikumaid toite.

Televiisori ees söömine

Kuna televiisor võtab lapse tähelepanu endale, ei märka laps oma keha signaale ning ta sööb liiga palju. Ära lase lapsel söömise kõrvalt telekat vaadata, isegi, kui see põhjustab jonnihoogusid, kuniks uue elukorraldusega harjutakse.

Kiirtoit

Enamik vanemaid ei paku oma lapsele kiirtoitu, kuid kiire elutempo kõrval annavad nii mõnedki järgi, sest ei jõua ise toitu valmistada. Isegi, kui su laps sööb kiirtoitu vaid korra nädalas, siis võtab ta selle arvelt aastas juurde ligi 2, 5 kilo.

Lapsel lastakse võimutseda

Vanemale võib tunduda, et lapse soovidele on lihtsam järgi anda, kui ta jonni taluda. Nõnda valmistatakse lapsele söök eraldi või süüakse kolm päeva järjest makarone. Kui tahad, et laps õpiks paremini toituma, lase tal end söögivalmistamise juures aidata.

Kui laps keeldub söömast, siis pane toit kõrvale ja oota. Varem või hiljem muutub ta näljaseks ja sööb oma toidu ära. Sea reeglid paika ja ära lase tal arvata, et tema on otsustaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles