Tunnetel põhinevad otsused ei olegi alati halvad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ikka on räägitud, et kui on vaja langetada olulisi otsuseid, siis võib emotsioonidele toetumine kaasa tuua katastroofi. See, kui süda hakkab mõistusele vastu, võib aga viidata, et alateadvus üritab midagi olulist teada anda.

Tunded võivad olla intuitsiooni allikaks, kirjutas Forbes. Mõnikord suudab aju info nõnda õrnalt kokku panna, et teadvuslikult ei ole kokkuvõte arusaadav ning inimene tõlgendab seda kui «tunnet».

Näiteks oled saanud just uue ametikoha, kuid su kõhutunne ütleb, et midagi on valesti ja see töö ei sobi sulle. Kui asetad emotsioonid kõrvale ja vaatad pelgalt fakte, siis ei näe põhjust, miks peaksid pakkumisest loobuma. Palk on hea, töö kodu lähedal - kõik elemendid oleksid justkui sobivad, kuid miski on viltu.

See tunne võib olla keha moodus sulle märku anda, et otsus ei ole hea. Võib-olla on su alateadvus märganud mingit signaali või mustreid, mis viitavad juba kogetud ebameeldivale töökogemusele?

See, et kõike ei ole võimalik selgitada, ei tähenda, et tunded ei oleks tõsiseltvõetavaks allikaks. Need võivad viidata, et peaksid olema tähelepanelikum. Ära ignoreeri oma emotsioone kõigest seetõttu, et need ei kattu loogikaga, millega harjunud oled. Aju on võimas ning tunded pärinevad samuti ajust.

See ei tähenda, et otsustama peakski vaid tunnete najal. Seda mitte. Ratsionaalne hinnang on muidugi esikohal, kuid ka tundeid ei tohiks jätta märkamata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles