Ülekaalulistel tüdrukutel on rohkem aknet

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiire ja hea tulemuse huvides peaks ka kergemat aknet ravima arst.
Kiire ja hea tulemuse huvides peaks ka kergemat aknet ravima arst. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tüütu nahahaigus akne kimbutab mõnel eluperioodil ilmselt suuremat osa teismelistest, kuid Norra teadlaste viimase uurimuse kohaselt on märgatavamalt suurem aknekujunemise risk ülekaalulistel või rasvunud teismelistel tüdrukutel.

Teadlased uurisid, kas kehakaal või täpsemalt öeldes KMI (kehamassiindeks) omab mingit seost levinud nahahaiguse kujunemisega teismeliste seas, vahendas teadus.err.ee. Selleks korraldati küsitlus 3600 norra noore seas, kelle vanus jäi vahemikku 18–19 eluaastat.

Tulemused näitasid, et akne esinemise protsent tõusis ülekaaluliste ja rasvunud tütarlaste puhul, kuid seose põhjused on teadlaste hinnangul veel ebaselged.

Ekspertide hinnangul on võimalik, et ülekaaluliste tüdrukute tõusnud androgeenide tasemel on suurem mõju akne kujunemisele, kuid võimsamat rolli võib mängida ka psühholoogiline efekt - liigse kehakaalu pärast muretsemine võib põhjustada stressihormoonide suurenenud produktsiooni, koos sellele järgneva aknega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles