Toitumisspetsialist soovitab süüa viis korda päevas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumisspetsialist Mai Maseri arvates on eestimaalased kartuli teenimatult riisi ja makaronidega asendanud
Toitumisspetsialist Mai Maseri arvates on eestimaalased kartuli teenimatult riisi ja makaronidega asendanud Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Raadio 2 saadet «Ainult naistele» külastanud toitumisspetsialist Mai Maser rääkis saates tervisliku toitumise põhitõdedest.

Maseri sõnul söövad inimesed endale toidu koostisest aru andmata, põhjendades seda kiire elutempoga. Tervisliku toitumise suurimateks vaenlasteks ongi tema arvates pinge, kiirustamine ja kaootilisus, sest inimene on nii loodud, et peab regulaarselt sööma. Toidukordi peaks Maseri arvates iga päev olema vähemalt kolm, soovitavalt viis.

Hommikusööki tuleks kindlasti süüa enne tööleminekut, sest kõige parem toitainete imendumise aeg on hommikupoolikul alates kella kuuest, rääkis toitumisspetsialist. Hommikusöök võiks olla kerge ja mitte valgurikas, sest valk on raskesti seeditav.

«Mina alati soovitan putru. Puder jätab tükiks ajaks täiskõhutunde ka, sest pudrus on need väga kuulsad kiudained,» rääkis Maser.

Sõltuvalt inimese päevaplaanist võiks hommiku- ja lõunasöögi vahel süüa üks-kaks vahepala, näiteks õuna.

Lõunasöögiks soovitas toitumisspetsialist küpsetatud kanafileed salatiga, mille saab karbiga tööle kaasa võtta. Väljas lõunat süües võiks eelistada kala, liha või linnuliha ning nende kõrvale süüa kartulit.

«Meie ei ole riisiriik, me oleme kartuliriik,» rõhutas Maser, kelle sõnul on riisi ja makaronide valmistamine kergema vastupanu teed minek. Toitumisspetsialisti sõnul räägib kartuli kasuks see, et 100 grammi kartulit annab vähem kaloreid kui 100 grammi riisi.

Väited, nagu ei tohiks liha ja kartulit üldse koos süüa, pole Maseri sõnul biokeemilist tõestust leidnud.

Pärast kella kuut mitte söömise reeglit kommenteerides rääkis ta, et õhtusöök peaks olema päeva energiavaeseim söögikord ning põhisoovitus on, et päeva viimane toit tuleks süüa kaks tundi enne magamaminekut.

Maseri sõnul on toitumissoovitustega väga tihedalt seotud ka liikumine, kuid ülekaalulised inimesed peaksid treeningutega alustades ettevaatlikud olema, mitte lähtuma põhimõttest «mida rohkem, seda parem».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles