Kuues baasmaitse on rasvane

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlased leidsid magusa, hapu, soolase, mõru ja hõrgu kõrvale veel ka kuuenda baasmaitse – rasvane, kirjutas teadus.err.ee.

USA teadlaste meeskond avastas inimese keele maitsepungadest keemilised retseptorid, mis tunnevad ära rasva molekulid. Nende retseptorite tundlikkus võib varieeruda sõltuvalt indiviidist, aidates seletada, miks osa inimesi tarbib rohkem rasvaseid toite - nad lihtsalt ei tunne nii hästi toidus sisalduva rasva maitset.

Washingtoni ülikooli uurimusest selgus, et inimesed, kelle keelel esines rohkem CD36 retseptoreid, tuvastasid paremini toidus leiduvat rasva. Usutavasti on aga kuni 20 protsenti inimesi, kel on vähem retseptoreid ning seetõttu tunnevad nad ka vähem rasva maitset toidus ja on suurema tõenäosusega ülekaalulised või isegi rasvunud.

Teadlased loodavad, et nende avastus aitab võidelda ülekaalulisusega, suurendades inimeste tundlikkust toidus sisalduva rasva suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles