Teadlaste avastus: kas õlu on tõesti uus valuvaigisti?

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Paljudel juhtudel aitab valude leevendamiseks käsimüügist saadav valuvaigisti. Mõned teadlased tundsid huvi, kas ka õlu võib valusid leevendada. Mida nad eksperimentide käigus avastasid, kirjutab The Healthy.

Ajakirjas Journal of Pain avaldatud uuring teatab, et valu saab mingil määral õllega leevendada. Viidi läbi 18 eksperimenti, milles 404 osalejale anti kas alkohoolne või alkoholivaba jook. Seejärel korraldati 13 valuläve testi ja üheksa testi, mis hindasid valu intensiivsust. Leiti, et õlu vähendab valu umbes 1,2 punkti.

Osalejad pidid jooma üsna palju alkoholi, et selle mõju tunda annaks. Kolme-nelja õlle joomine viib inimese üsna arvestatavasse joobeseisundisse, aga vähendab valu vaid tagasihoidlikult.

On endiselt ebaselge, kuidas alkohol valu leevendab

Teadlased pole kindlad, kas valu leevendamine tuleneb mõjust valuretseptoritele või ärevuse vähendamisest, mis võib tähendada ka valu vähendamist.

Ükski arst ei soovita valu leevendamiseks alkoholi juua

Teadlased märkasid, et kroonilise valu käes kannatavad inimesed kipuvad valuvaigistava toime tõttu rohkem jooma. Alkohol pole valu leevendamiseks siiski hea valik. Nõuetekohase kasutamise korral on regulaarsed valuravimid ohutumad ja tõhusamad kui alkoholi joomine.

Valu leevendamise eesmärgil joomine tekitab uusi terviseprobleeme nagu maksa- ja kardiovaskulaarseid kahjustusi ja sõltuvust. Inimene võib lõpetada alkoholisõltuvusega.

Kokkuvõtteks võime öelda, et jah, õlle joomine tuimestab valu mingil määral, aga pole kindel, kas see blokeerib valuretseptorid või alkoholi joomisest tekkiv euroofia mõjutab valu taju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles