KUNINGLIKUD PEAKATTED ⟩ Juveeliekspert selgitab, mis vahe on kroonil ning tiaaral (1)

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kuninganna Elizabeth II briti kuningliku krooniga ning Meghan Markle oma pulmapäeval tiaaraga.
Kuninganna Elizabeth II briti kuningliku krooniga ning Meghan Markle oma pulmapäeval tiaaraga. Foto: Suzanne Plunkett/AFP/Scanpix+POOL/REUTERS/Scanpix

Silmatorkavad peaehted annavad märku, et kandja näol on tegemist kellegi olulisega, olgu kandja siis tulevane pruut või Suurbritannia kuninganna, vahendab MSN.

Ilmselt kasutavad paljud nende kuninglike peakatete kohta sõnu «kroon» ning «tiaara» samas tähenduses, kuid tegelikult on nende kahe aksessuaari vahel kindlad erinevused.

Üks viis krooni tiaarast eristada on vaadata, kes seda kannab. Traditsiooniliselt kannavad vaid valitsejad kroone, teiste kuninglike perede liikmete ning sinivereliste päid kaunistavad väiksemad, vähem filigraansed kroonid. Tiaara kandmiseks ei pea olema aga kuninglikust soost, kuid traditsiooni kohaselt on neid lubatud kanda vaid pruutidel või abielunaistel.

Kuninganna Elizabeth II kandmas Suurbritannia kuninglikku krooni.
Kuninganna Elizabeth II kandmas Suurbritannia kuninglikku krooni. Foto: SUZANNE PLUNKETT/AFP/Scanpix

«Tiaara juured on klassikalises antiigis ning see sümboliseeris oma süütuse kaotamist armastuse kroonile,» selgitab tiaara olemust juveeliekspert Geoffrey Munn. Sellele reeglile on vaid üks erand: kui sa sünnid printsessina, siis võid kanda tiaarat ka veel vallalise naisena. Näiteks kuninganna Elizabeth II tütar, printsess Anne kandis oma ema Cartier Halo tiaarat 1970. aastal aset leidnud reisil Uus-Meremaale, mis toimus paar aastat enne seda, kui naine abiellus. Kate Middleton ja Meghan Markle, kellest kumbki pole kuninglikku verd, kandsid tiaarasid esmakordselt oma pulmapäevadel.

Hertsoginnad Kate ja Meghan tiaarades oma pulmapäevadel.
Hertsoginnad Kate ja Meghan tiaarades oma pulmapäevadel. Foto: DYLAN MARTINEZ/REUTERS/Scanpix+POOL/REUTERS/Scanpix

Ka tiaarade ning kroonide disainist leiab märkimisväärseid erinevusi. Kroon on tavaliselt täisringi kujuline, ent tiaara on mõnikord vaid poolringjas. Lisaks on kroonid tavaliselt suuremad ning kõrgemad kui tiaarad. Paika pole küll pandud ametlikke reegleid nende kuninglike peakatete materjali ning neis kasutatavate kalliskivide kohta, ent kroonid on oma disaini poolest enamasti värvilisemad ning suurejoonelisemad kui tiaarad. Näiteks Suurbritannia kuninglikust kroonist leiab nii safiire, rubiine, smaragde, purpursametit ning muud.

Britannia kuninglik kroon.
Britannia kuninglik kroon. Foto: Victoria Jones/AP/Scanpix

Tegelikult ei ole aga kuskil maailmas ametis kroonipolitseid, seega võid ka sina kanda oma järgmisel sünnipäeval või mõnel teisel lõbusal peol krooni või tiaarat. Sind ei takista keegi, ole siis abielus või vallaline, sinivereline või mitte.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles