10 märki, mis viitavad peatsele sünnitegevuse algusele

Copy
Foto: Shutterstock

Kas teadsid, et vaid 5 protsenti lastest sünnib arsti poolt määratud tähtajal? Suuremale osale naistest tähendab see seda, et sünnitegevusele viitavad märgid tuleb ise ära tunda. Ent esimest korda emaks saades pole õrna aimugi, mida oodata või veelvähem, milliseid märke otsida. Seetõttu võid end sageli, eriti just lõpusirgel, leida küsimas, kas üks või teine muutus organismis viitab peatsele sünnitegevusele. Pampers toob välja, millised märgid sellele viitavad.

Üllatavalt kerge tunne kõhus

Mõned nädalad enne tähtaega hakkab beebi end ilmale tulekuks ette valmistama ning tema pea laskub vaagnasse. Tulevasele emale toob see kaasa kergema tunde kõhus ning üle pika aja on mugavam hingata. Ent vaagnasse vajunud pea suurendab jällegi survet põiele, mistõttu peab üha sagedamini pissil käima. Mõnel juhul võib vaagnasse vajunud pea tekitada ka häbemeluu valu.

Pesapunumise instinkt

Umbes kuu enne lapse sündi võib naine hakata käituma teisiti kui varem – kohe märgatavalt. Ta koristab sagedamini, sätib haiglakotti mitmeid kordi kokku või ümber, värvib tulevase lapse tuba, ostab ohtralt lapsele riideid jne. See on ka aeg, kus lausa kästakse mehel lõpuks voodi kokku panna. Seda nimetatakse „pesitsusinstinktiks“, kuna naise soov on kodus kõik enne lapse tulekut korda seada.  

Suurenenud unetus

Paljudel naistel esineb raseduse ajal unetust, eriti raseduse lõpus, kuna suurenev kõht surub põiele ning ajab tihti tualetti. Teine põhjus on õudusunenäod eelolevast sünnitusest või lihtsalt liiga realistlikud unenäod. Sageli muutuvad säärased unenäod lausa „elavaks“ mõned päevad enne lapse sündi.

Pakitsus alaseljas

Peatsest sünnitusest võib märku anda ka pakitsus alaseljas, eriti sellisel juhul kui kogu raseduse ajal seljavalu endast märku pole andnud.

Libavalud

Paar nädalat või lausa kuu enne sünnitust võid hakata tundma menstruatsioonilaadseid valusid kõhus. Mõnikord on need üksikud valuhood, kuid vahel ka regulaarsed. Esmasünnitaja võivad need valud päris ära ehmatada, sest tekib tunne, et nüüd läheb asjaks. Ei pruugi! Seetõttu kutsutaksegi neid libavaludeks. Need on otsekui keha valmisoleku kontroll. Libavalud kaovad tavaliselt paari tunniga. Ent kui tekib kahtlus, kas tegemist on libavalu või õige sünnitegevuse algusega, tasub minna erakorralisse kontrolli.

Kõht on lahti

Mõnel naisel läheb nädal, mõnel juhul ka mõned päevad, enne sünnitust kõht lahti. Keha hakkab end puhastama.

Kaalutõus pidurdub

Raseduse viimasel kuul kaalutõus tavaliselt kas aeglustub või peatub üldse.

Limakork tuleb ära

Limakork võib tulla ära vahetult enne sünnitustegevuse algust, aga ka nädalaid enne. Tavaliselt märkab naine limast, mõnikord ka verekiude sisaldavat voolust. Kui limakork eritub ei ole tarvis veel haiglasse minna.

Kokkutõmbed

Esimesed regulaarsed emaka kokkutõmbed ongi märk avanemisperioodi algusest. Alguses võivad valud olla ebaregulaarsed ja sarnaneda menstruatsiooniaegse kõhupakitsusega. Kui valud muutuvad sagedasemaks ja tugevamaks ning sa tunned, et kõht tõmbub valu ajal kivikõvaks ning seejärel jälle lõtvub, on see kindel märk sünnituse algusest. Tuhude mõõtmiseks võta enda lähedusse kell ja pane käed kõhu peale. Kui kõht hakkab kõvaks minema, vaata kella ja sekundiseierit ning märgi ära tuhu algus. Kui kõht hakkab pehmemaks minema on see tuhu lõpp. Üks korralik tuhu kestab umbes 45-60 sekundit. Aega mõõdetakse ühe tuhu algusest teise tuhu alguseni. 

Lootevete tulek

Lootevete tulek võib juhtuda ka ilma emaka kokkutõmmeteta ehk sünnitus ei alga alati tuhudega. Kui see algab lootevete puhkemisega, vaata kindlasti nende värvust. Looteveed peaksid olema roosakad või läbipaistvad. Kindlasti märgi ära, mis kell looteveed puhkesid ja jälgi lapse liigutusi. Kui veed olid selged, võid rahulikult 6-8 tundi veel kodus olla.

NB! Sünnitusmajja peaks minema umbes tunni jooksul, kui sünnitus algab enne 37. rasedusnädalat või kui looteveed on kollakad, rohelised või pruunid.

Copy
Tagasi üles