Ekspert annab nõu: kuidas vabaneda valgele särgile tekkinud erinevat tüüpi plekkidest

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Pleki eemaldamine.
Pleki eemaldamine. Foto: Shutterstock

Paljud meist väldivad valgete särkide kandmist, sest kardavad sinna midagi peale ajada. Instyle jagab nõuandeid, kuidas sellistel puhkudel tekkinud plekkidest ilma suurema vaevata vabaneda.

Valgeltelt riietelt plekkide välja saamine on küllaltki keeruline ettevõtmine, samas ei ole see võimatu. On kaks asja, mida selle tarbeks teha saaksid - rahu säilitada ja võtta kuulda järgnevaid eksperdi nõuandeid. Marilee Nelson on Branch Basics brändi kaasasutaja ning oskab anda nõu ka kõige suurematele kobakäppadele.

Kohvi-, tee- ja mahlaplekid

Selle vastu on üks hea segu, mis koosneb vaid mõnest komponendist.

Valmistamine: sega kokku 1 tl valget äädikat koos 1 tl kastiiliseebiga ning kanna otse plekile. lase sel 30 minutit mõjuda ning seejärel pese segu külma veega maha. Vajadusel korda protseduuri.

Foto: Unsplash

Punane ja roosa vein

Puhastava sprei valmistamine: sega kokku 1/4 tassitäit vesinikperoksiidi, sõrmeotsatäis söögisoodat, 2 tl kastiilseepi ja sidruniõli.

Pleki eemaldamine: niisuta plekki niiske heleda lapiga, et üleliigne vein imenduks lapi sisse. Pihusta vahend otse plekile ning lase sel 15 minutit mõjuda. Rohkem kuivanud pleki puhul jäta särk sama vahendi sisse likku ning pese särk järgmisel päeval külma veega korralikult puhtaks.

Foto: Unsplash

Muda, muru ja muu mustus

Vahendi valmistamine: sega 1 tl nõudepesuvahendit, 1/4 tassi söögisoodat ja vesinikperoksiidi, veidi äädikat kokku sooja veega.

Pleki eemaldamine: kanna vahend plekile ning lase sellel 5-15 minutit mõjuda. Seejärel pese pluus pesumasinas puhtaks.

Foto: Unsplash

Veri

Vahendi valmistamine: sega kokku veidi puhastusvahendit ja lusikatäis vesinikperoksiidi.

Pese plekki esimesel võimalusel voolava veel all, et veri ei jõuaks pluusi sisse imbuda. Samal ajal proovi särki käsitsi pesta nii kaua, kui näed, et plekk on muutunud heledamaks. Pihusta plekile valmistatud puhastusvahendit ning lase sel 15 minutit mõjuda. Seejärel pese särk korralikult voolava külma vee all puhtaks. Eriti pirtsakate plekkide puhul kasuta ka pesuharja.

Foto: Unsplash

Tomatikaste

Selle pleki puhul kehtib reegel «Mida kiiremini jaole saad, seda parem on!»

Vahendi valmistamine: sega kokku 1/4 tassi söögisoodat koos vesinikperoksiidiga.

Kanna vahend puhtale lapile ning hõõru seda määrdunud kohale. Loputa plekki külma vee all ning seejärel aseta puhas lapp määrdunud kohale. Jäta särk üheks ööks seisma ning pese järgmisel päeval korralikult puhtaks.

Foto: Unsplash

Šokolaad

Vahendi valmistamine: sega kokku 1/4 tassi söögisoodat ja vesinikperoksiidi. Pleki eemaldamiseks leota riiet nii kaua vahendi sees, kui šokolaadi plekk on kadunud. Seejärel pese korralikult külmas vees.

Foto: Unsplash

Jumestustooted

Vahendi valmistamine: sega omavahel 1 tl nõudepesuvahendit, söögisoodat ja veidike külma vett. Kanna saadud pasta puhtale lapile ning hõõru sellega määrdunud kohta. Raskema pleki korral leota riiet üleöö vesinikperoksiidi, äädika ja söögisooda lahuses.

Foto: Unsplash
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles