Miks kõhnad tüdrukud räägivad, et nad on paksud?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuuled kogemata poejärjekorras, kuidas sinu taga olev neiu kurdab oma sõbrannale, et ta on jõuludega nii palju juurde võtnud. Keerad ja vaatad kõneleja poole ning näed, et tegemist on modellimõõtu kaunitariga.

Enne kui hakkad silmi pööritama ja näitsikut hukka mõistma, siis mõtle kõigepealt, kas oled ehk ise ka üks neist saledatest naistest, kes pidevalt end paksuks tembeldavad ning mõtle, mis võib selliste juttude põhjustajaks olla, soovitab youbeauty.com.

«Ma arvan, et enamus naisi, kes räägivad, et nad on paksud, on tegelikult kõhnad ja terved,» ütles kehalise välimuse uurija ning Northwesterni ülikooli professor Renee Engeln-Maddox.

«Samuti arvan, et enamus naisi, kes väidavad, et nad on paksud, tunnevadki end paksudena,» lisas Engeln-Maddox. «Paksuna tundmisel on erinevaid kontekste!» Isegi enesekindlad kuulsused võivad end paksuna tunda, kui seisavad väga peenikese naise kõrval.

Kultuuris, mis ülistab väga kõhnasid naisi nagu Jennifer Aniston ja Jessica Alba, kes veedavad iga päev pea kaks tundi jõusaalis, võivad paljud mitte nii kõhnad naised end paksuna tundagi. «Ebareaalsed ideaalid panevad isegi kõhnu inimesi arvama, et nad ei ole füüsiliselt täiuslikud,» ütles Appalachiani ülikooli psühholoogiaprofessor Denise Martz.

Asi on võrdluses ja kontekstis, mis paneb naised end paksuna tundma. «Sageli hakatakse paksuse juttu rääkima randades või moeajakirju lehitsedes,» ütles Engeln-Maddox ning lisas «See on siiski midagi muud, kui tõesti paks olemine!»

See nn paksujutt võib olla ka negatiivsete tunnete väljendamiseks. «Ma arvan, et peamine põhjus, miks paksujuttu räägitakse, on parema enesetunde saavutamine. Samuti toe ja kaastunde anumine,» sõnas Engeln-Maddox. Teisisõnu tunnevad naised, kes end paksuks nimetavad, end ebakindla või vähem kaunina ning soovivad teiste kaastunnet.

Üks Florida ülikooli uurimus proovis leida vastust küsimusele, miks naised räägivad, et nad on paksud. Põhjusteks nimetati süütunnet, ebakindlust, madalat eneseväärikust või hirmu keha eksponeerimise ees.


«Mõned naised räägivad nii aga sellepärast, et see on sotsiaalne rituaal,» ütles Engeln-Maddox. «Sest kui otsustad jutud lõpetada, paistad sa ülbena.» Samuti aitab paksujutt sõpru leida ning võõrastega kergemini suhtlema hakata, kuid suurt usaldust see ei tekita. Eriti kui oled tegelikult väga kõhn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles