5 nahka rikkuvat viga, mida duši all käies teed

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Bruce Mars on Unsplash

Teoorias peaks duši all käimine olema üks kõige lihtsamaid, vähem mõtlemist nõudvaid osi su ilurutiinist, kirjutab Well+Good. Keerad kraani lahti, nühid veidi ning oledki puhas.

Ent dermatoloogi Mona Gohara sõnul on teatud vead, mida enamik inimesi pesemise ajal teevad, mis meie jumet rikuvad. «Nahahooldus tegelikult algab duši all,» ütleb Gohara. «Kõik, mida sa pesemise ajal teed, on väga oluline. Ning ma ei räägi lihtsalt näost, vaid hoopis kogu kehast ning ka mikrobioomist.» Kuigi see võib loomulikuna tunduda, on tegelikult mitu faktorit, mis teevad pesuskäigust korraliku ning nahasõbraliku elamuse. «Duši all olemine on ideaalne aeg, mil olla enda vastu õrn – õrn oma mõtete, keha ning naha vastu,» täpsustab Gohara. Kuid mitte kõik ei järgi neid põhimõtteid.

5 suurimat viga, mida me duši all käies teeme

1. Liiga kuum vesi liiga pikka aega

Kuigi veerand tundi kuuma duši all olla on vägagi luksuslik tunne, siis tegelikult on see üks halvemaid asju, mida oma nahaga teeme, rääkimata sellest, et see on kahjulik ka keskkonnale. «Kuum vesi on tõesti miski, mis nahale väga kahjulikult mõjub, sest see koorib naha pinnalt vahalikud lipiidid ning proteiinid ja muudab selle põletikele vastuvõtlikumaks,» sõnab dr Gohara. Duši all liiga kaua olemine, eriti kui vesi on väga kuum, on halb idee, sest vesi võib niiviisi nahka veelgi rohkem kahjustada ning sellelt niiskust röövida.

2. Liiga tugevatoimeline puhastusaine

«Inimesed kasutavad tihti enda pesemiseks väga karmitoimelisi seepe, mida saab võrrelda nendega, mida me kasutame nõude pesemiseks. Minu jaoks on selliselt toimimine täiesti mõistusevastane,» toob Gohara välja. Karmid pesuained rikuvad naha loomulikku barjääri, mis toob kaasa kuiva ja sügeleva naha. «Kui astud duši alt välja ning tunned, kuidas nahk krudiseb, siis on see kindel märk sellest, et naha kaitsebarjäär on rikutud. See on naha hädakisa, et peaksid tingimata kasutama õrnema toimega puhastusainet,» selgitab dermatoloog.

3. Liigne koorimine

Kuigi terve keha koorijaga ülekäimine on oluline, et saada lahti kuivadest, surnud naharakkudest, siis liigne koorimine on nahale hoopis kahjulik. Kõige suurem kurjam? Pesunuustikud. «Pesunuustikud on naha jaoks üks halvimaid asju, sest need koorivad naha pealt kaitsekihi ning jätavad seetõttu naha äärmiselt ärritunuks,» toob naine välja. Kui võtta arvesse ka seda, et tegemist on tõelise bakterite kasvulavaga, siis on kõige parem mõte nuustikust üldse loobuda.

4. Valesti raseerimine

Pole vahet, millist osa oma kehast sa raseerid, oluline on seda õigesti teha. «Ära kasuta raseerijat, millel on mitmeid ja mitmeid terasid. Ühe või kahe teraga tööriistad vähendavad ärritust,» ütleb Gohara. «Ning ära raseeri karvakasvule vastupidises suunas – nii toimimine vähendab sissekasvanud karvade tekkevõimalust.» Lisaks jäta meelde, et ilma raseerimisvahu või -geelita raseerimine ei tule kõne allagi.

5. Valesti kuivatamine

Kuigi tilkuvalt märg olemine võib ebamugavust tekitada, siis ka valed kuivatusmeetodid võivad nahaärritust põhjustada. «Mina ei kasuta tavalist rätikut,» ütleb dr Gohara, tuues välja, et nendega nühkimine mõjub nahale liiga karmilt. Tema lemmiktrikk seisneb hommikumantli kasutamises. «Mina lihtsalt seisan seal ning mantel teeb minu eest kogu töö ära,» naerab dermatoloog. Lisaks räägib naine, et ta ei lahku vannitoast mitte kunagi enne, kui on terve oma keha sisse kreemitanud, sest see on kõige parem meetod duši all kogutud niisutus naha sisse lukustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles