Mis vanuses hakkab inimese mälu halvenema?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meie aju muutub vananedes aeglasemaks ja «nürimaks», kuid millal see protsess algab? Ettevaatust! Võid hiljutise uurimuse tulemustest üllatuda, hoiatas healthland.time.com.

Briti riigiteenistujate hiljutise uurimuse kohaselt hakkavad tunnetuslikud oskused nagu mälu ja argumenteerimine kahanema juba 45-aastastel inimestel.

Prantsusmaa ja Inglismaa uurijad analüüsisid umbes kümne tuhande Londonis elava riigitöötaja andmeid, keda on uuritud alates 1980ndate keskpaigast. Läbi aastate on uurimuses osalejad vastanud küsitlustele ja andnud informatsiooni oma elu kõigist aspektidest, alates toitumisest kuni hariduseni. Samuti nõustusid nad läbima spetsiaalse arstliku kontrolli.

Katsealused täitsid ka mitmeid tunnetuslikke teste, mis sisaldasid endas viktoriine ja lahendamist nõudvaid ülesandeid, samuti küsimusi, mis mõõtsid nende verbaalseid ja matemaatilisi oskusi. Ka pandi proovile nende mälu, paludes neil nimetada ühest pikast nimekirjast võimalikult palju esemeid ning neil lasti öelda nii palju s-tähega algavaid sõnu, kui nad suutsid meenutada.

Katsete analüüs tõestas, et uuringus osalejate tulemused halvenesid vananedes. Tulemused halvenesid järsult vanemate osalejate seas, kes olid 10-aastase katse alguses vanuses 65-70. Aga ka vanuse 45-49 keskmised tulemused halvenesid igas testi osas, välja arvatud sõnavaras.

Tulemused on huvitavad, sest näitavad, et tunnetuslikud oskused hakkavad taanduma palju varem, kui varem arvati. Paljud varasemad uuringud väitsid, et enne 60ndat eluaastat pole mõistuse «nürinemist» vaja karta. Kui inimesed leiavad täpse aja, mil nende mõistus hakkab tuhmuma, oleme me ehk võimelised tegema rohkem mõistuse teravnemise heaks ja aeglustada oma oskuste kadumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles