Blogimine aitab sotsiaalselt tõrjutud noori

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teismeliseiga võib emotsionaalselt olla väga raske, kuid oma mõtete kirjapanek blogi ehk ajaveebi kaudu võib aidata noorel end avada ja muutuda sotsiaalselt enesekindlamaks, kirjutas healthland.time.com.

Tihti arvatakse, et blogimine on enesekeskne ja et internet on noore vaimsele tervisele suureks ohuks. Hilised uuringud leiavad, et sotsiaalsete probleemidega noore jaoks võib blogimine olla hoopis kasulik.

Tehtud uuringud on leidnud, et pelgalt isiklike murede kirja panemine võib olla tervendav ning traumaatiliste sündmuste seadmine ühtsesse narratiivi on sageli näiteks traumajärgsest stressist või depressioonist paranemise juures kõige olulisem osa.

Hiljutine uurimus leidis aga, et internetis kirjutamine võib olla isegi veel kasulikum, vähemalt end üksikuna tundvate ja suhtlemisraskustega teismeliste jaoks. Iisraeli uurijad võtsid ette 161 noort, vanuses 14-17, kel kõigil olid raskused sotsiaalses suhtluses. Enamus katses osalejatest olid küll tüdrukud, kuid uurimuses osales ka 37 poissi.

Noored jagati kuueks grupiks. Neli gruppi blogisid vähemalt kaks korda nädalas – üks grupp kirjutas oma sotsiaalprobleemidest nii, et postitus oli avatud ka kommentaaridele, teise grupi samateemalised postitused olid kommenteerijatele suletud.

Kolmas grupp kirjutas üldisematel teemadel ning kommenteerijad said oma arvamust avaldada, neljanda grupi üldisemate postituste all arvamust avaldada aga ei saanud. Kõik blogijad kasutasid hüüdnimesid ega avaldanud oma tõelist identiteeti. Viies grupp pidi kirjutama privaatset blogi interneti asemel oma arvutisse ning kuues grupp ei kirjutanud üldse.

Kümne nädala möödumisel oli igas kirjutavas grupis näha positiivseid muutusi, mis põhinesid nende endi hinnangutel oma emotsioonidele ja rohkemale sotsialiseerumisele, samuti ekspertidele, kes ei teadnud grupi ülesannet.

Blogijad ütlesid, et nad muutusid rohkem enesekindlaks, nende enesehinnang muutus paremaks ja nad muutusid erinevates sotsiaalsetes situatsioonide emotsionaalselt tugevamateks.

Kirjutajad, kelle postitused hõlmasid endast ka kommentaare, tundsid kõige vähem sotsiaalset hirmu, saavutasid kõige rohkem eneseväärikust ning sidusid end üha rohkem erinevate sotsiaalsete tegevustega.

«Tundub, et interneti iseloomu ja eneseväljendusliku kirjutamise omadusi saab maksimeerida blogimise teel. Ajaveebis kirjutamine on unikaalne kombinatsioon eneseväljenduse mugavustsoonist, olles ühelt poolt intiimne ja siiras, teiselt poolt mõjutab seda interaktiivne sotsiaalne keskkond, mis on noorte seas populaarne,» ütlesid uuringu autorid.

Kahjuks ei kajastanud uurimus aga negatiivsete kommentaaride mõju, mis võib paranemisefekti natuke madalamaks muuta või mõjuda isegi kahjulikult. See nõuab eraldi uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles