João Lopes Marques: «Kuidas sa küll ei näe, et ta on inetu?»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
João Lopes Marques
João Lopes Marques Foto: Erakogu

See ei ole minu süü. Uskuge mind. Olin alustanud kirjatükiga sellest, kuidas naised märkavad abielusõrmust, samal ajal kui mehed mõtlevad rindadest, kui üks link, mille oma Facebooki kontole lisasin, artikli teemat muutis.
 

Olgu, see ei olnud tavaline link. Mu sõber Jaak oli mulle saatnud kitšiliku albumi ajakirjale pesus poseeriva Cristiano Ronaldo õest ning ma otsustasin seda jagada. Aeg-ajalt on hea oma veebirutiine muuta.

Muide, olgu lisatud neile lugejatele, kes pole küllalt kursis: Cristiano Ronaldo on Portugali tippkuulsus ja üks parimaid jalgpallureid maailmas. Ta on ka aukartustäratav atleetlik kuju, beebinäo ja kurikuulsate kuuspakk-kõhulihastega.

Iseenesestki selge, et tema pere figureerib sageli Portugali ja muu maailma uudistes.

Õieti pole niisuguse postituse jagamine minu stiil, see oli teataval määral nali, humoorikas vimka, sest Elma Aveiro, Cristiano Ronaldo vanem õde, on samuti endale nime teinud. Ausalt öeldes on ta pisut kentsakalt siivutu. Liiatigi pole mul tavaks erootilisi fotosid oma seinale postitada.

Sellegipoolest, mu naistuttavate tagasiside oli ülekaalukas, mis tõstatas minus mitmeid küsimusi selle kohta, kuidas naised kipuvad teisi naisi nägema. Seda on alati lustakas jälgida...Üks väga ebatäpne teadus...

«Kuidas nad küll mu postituse pärast nii raevu sattusid?», küsisin endalt. Ma isegi pärisin neilt aru: «No kuulge, te käitute inetult...Oskate ehk mulle seletada, mis Elmal viga on?».

Siis lubasin endale viis minutit, et mõned vanad hüpoteesid visandada, mille põimisin nende uhiuute seletustega, mis kommentaarides esile kerkima hakkasid:

a) «No kuule, see on ehtne kadedus...Supermodelli mõõtudeta on see tüdruk piisavalt elegantne, kandmaks seksikat pesu ning uhkustamaks oma lopsakate rindadega...»

b) «Ah, oot-oot! Võib-olla on probleem büstis...Kas mitte naised ei kadesta teisi liigikaaslasi, kel suuremad rinnad?»

c) «Olgu, pean tunnistama, et tal on natuke mehelik näoplaan. Kas see on tõesti nii suur miinus teise naise silmis? Jumal küll! Üks mu sõpradest isegi tituleeris ta  transvestiidiks...»

d) «Võib arvata, et nad lihtsalt vihkavad naist seetõttu, et ta käitub odavalt. Võib-olla nad kritiseerivad teda sellepärast, et enda keha müük on kiirtee kuulsuseni...»

e) «Võib ka olla, et naised on raevus, sest Elma ei pälviks niisugust tähelepanu, kui ta poleks Cristiano Ronaldo õde...»

f) «Ehk on nad šokeeritud fotode kunstilise lavastuse pärast: see on tõeliselt ebaõnnestunud ning iga naine väärib alati parimat kvaliteeti...»

g) «A-ah! Naised lihtsalt põlastavad seda, kui mehed tunnustavad naisi ajakirjades, mis on nende arust tõeliselt võltsid...Et loomulik ilu on see kõige etem...»

h) «Vaene tüdruk...Saada säärase rünnaku ohvriks lihtsalt sellepärast, et paljudele inimestele meeldib vihata Cristiano Ronaldot... Mis küll juhtuks siis, kui ta oleks hoopis Lionel Messi õde?»

i) «Jah, nad mäletavad teda tüseda inetu pardikesena... Ta võib ju praegu vormis olla, kuid selle varjutavad mälupildid...»

j) «Inimesed on õelad ega suuda vastu panna soovile võrrelda teda Irina Shaykiga, ühe maailmaklassi pesumodelliga, kes on juhtumisi, üllatus-üllatus, Cristiano Ronaldo venelannast kihlatu.

k) «Tõepoolest, just naised on tavaliselt need, kes kutsuvad üksteist «hooradeks», ning asjaolu, et selle ajakirja nimi on Hot, ei aita sugugi kaasa...»

Ma võiksin jätkata, sest need kommentaarid — või argumendid õigupoolest — tõesti üllatasid mind. Eriti seetõttu, et kõik mu meessoost sõbrad olid oma «meeldimistes» üsna diskreetsed ning ainult üks neist püüdis fotosid natuke sügavamalt lahata.

Ma ei soosiks ühtki neist eelnevatest seletustest. Inimmõistus on kompleksne. Tegemist on teatud sorti kokteiliga...Või, Depeche Mode’i tsiteerides: everything counts in large amounts (suurtes kogustes loeb kõik). Usun, et mehed reageeriksid sarnasel viisil, kui nende sõbranna postitaks Facebooki siivutud fotod mõne kuulsuse mittemidagiütlevast vennast.

Eelarvamused pesitsevad meis kõigis, ja seda (väga) erinevatel tasanditel. Mis veelgi olulisem: elus on asju, mille puhul me oma sallimatuse üle uhkust tunneme.

*Valik João Lopes Marquesi varasemaid arvamuslugusid on koondatud kogumikesse «Minu ilus eksiil Eestis», «Minu väga ilus eksiil Eestis» ja «Eesti ilu välimääraja».

Tõlkinud Age Viira 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles