KAS TEADSID? ⟩ Kohv muudab magustoidu maitse veelgi magusamaks

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kohvi kõrvale joomine muudab šokolaadi veelgi magusamaks!
Kohvi kõrvale joomine muudab šokolaadi veelgi magusamaks! Foto: Shutterstock

Kas ka sina ihaled pärastlõunase kohvi ajal tükikese šokolaadi järele? Ilmselt pole sa üksi, sest uue uuringu kohaselt maitseb magus veelgi magusamalt, kui selle kõrvale espressot või cappuccino't juua, vahendab MSN.

Taanis asuva Aarhusi ülikooli teadlased värbasid uue uuringu tarbeks 156 inimest, kelle maitse- ja lõhnameelt testiti enne ning pärast kohvi joomist. Uuring ei leidnud mingeid erinevusi inimeste lõhnatajus, küll aga avastasid nad, et maitsemeel oli joogist siiski mõjutatud.

«Kui inimesi testiti pärast kohvi joomist, muutusid nad tundlikumaks magusale maitsele ning vähem tundlikuks mõrususele,» ütles uuringut läbi viinud professor Alexander Wieck Fjaeldstad. Teadlased kordasid sama katset ka kofeiinivaba kohviga, et välistada tulemuse sõltumine kofeiinisisaldusest, ent ka ilma ergutita joogil oli maitsemeelele täpselt sama mõju.

«Selle efekti loovad tõenäoliselt mõned mõrud ained kohvis,» rääkis dr Fjaeldstad. «See võib selgitada seda, miks tükike tumedat šokolaadi kohvikõrvasena maitseb palju pehmemalt, sest mõru maitse on vähem tuntav, magusataju on aga kõrgendatud olekus.»

Dr Fjaeldstad tõi välja, et teda üllatas fakt, et inimeste mõru ja magusa maitse taju saab nii kergesti mõjutada. Lisaks loodab mees, et need tulemused annavad meile ehk tulevikus parema ülevaate sellest, kuidas inimese maitsenäsad töötavad.

«Rohkemate uuringute läbiviimine selles valdkonnas võib omada suurt tähtsust sellele, kuidas me kasutame suhkrut ja teisi magustajaid toidulisanditena,» lisas ekspert. «Paremaid teadmisi saab potentsiaalselt kasutada selleks, et vähendada suhkru ja kalorite sisaldust meie toidus, mis omakorda oleks kasulik paljudele inimgruppidele, näiteks ülekaalulistele ja diabeedi all kannatajatele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles