Vaata, mitu muna päevas on tervislik süüa

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Muna on üks mitmekülgsemaid toite, mis hoiab kõhu kaua täis ja sisaldab valku ning muid toitaineid, mis kaitsevad silmi, lihaseid ja luid. Paraku on muna kõrge kolesteroolisisalduse tõttu mõneti kehva maine pälvinud, kirjutab Huffington Post.

Kõik, mida me muna kohta teame, on segane: kord räägitakse, et see on üdini kasulik, järgmisel hetkel soovitatakse munast täielikult loobuda. Mida siis teha? Kas süüa muna ja kui palju?

Kui sul puudub kolesteroolihaigus ja süda on terve, võib muna julgesti tervisliku toiduvaliku hulka lisada. Muna on väga toitainerikas ja pakub meile pea sama palju valku nagu liha, aga ka A-vitamiini, B12-vitamiini, B6-vitamiini, väikeses koguses rauda ning D-vitamiini.

Pole olemas kindlat arvu, mitu muna päevas süüa tohib. Enamasti sõltub see sellest, mida päeva jooksul veel süüa. «Tosina muna päevas söömine on ilmselt ebatervislik, aga kaks või kolm muna täiesti okei, kes ei võitle kõrge kolesterooliga,» ütleb kehakaalu ja ainevahetuse spetsialist Artur Viana.

Südamehaiguste või kõrge kolesteroolisisaldusega inimesed peavad olema ettevaatlikud ja püüdma munakollast vältida. Tervisemuredega inimesel soovitatakse süüa päevas mitte rohkem, kui üks muna. «Mõned hiljutised andmed näitavad, et isegi üks muna päevas võib suurendada kardiovaskulaarset riski,» ütleb kardioloog ja meditsiiniprofessor Sean Heffron.

Lõpetuseks tasub siiski meeles pidada, et mitte kõik organismid ei käitu ühtemoodi: osad võivad päevläbi omletti süüa ja kolesteroolitase jääb vankumatult paigale. Teisel jällegi võib olla eelsoodumus kõrgeks kolesteroolitasemeks ja peab toitumispäevikut pidama.

Tarbime mõistlikult ja jälgime enesetunnet!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles