Märgid, et kasutad valesid antibeebipille

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Rasestumisvastased tabletid pole kaugeltki täiuslikud, samas on see parim vahend, millega soovimatut rasestumist vältida. Ehkki antibeebipillid on kasutusel olnud juba aastakümneid, on paljudel naistel nendega jätkuvalt armastan-vihkan suhe.

Esimene antibeebipill loodi aastal 1960, aga kõrvaltoimed on siiani üks suur probleem. Rasestumisvastaseid tablette on kahte tüüpi: kombineeritud hormonaalsed pillid, mis sisaldavad östrogeeni ja progestiini ja minipillid, mis sisaldavad ainult progestiini.

Iga naise keha on erinev, mistõttu tekivad ka erinevad reaktsioonid. Mõni talub ühte tableti vormi paremini, kui teine.

Spetsialistid avaldavad, milliseid kõrvalnähud on täiesti normaalsed:

veepeetus ehk ajutine kaalutõus

meeleolu muutused

rindade hellus

määrimine

Tõsisemad kõrvalmõjud:

valu rinnus või jalgades

jalgade turse või punetus

õhupuudus

silmaprobleemid (udune nägemine)

tugev pea- ja kõhuvalu, mis ei allu valuvaigistile

kõhukrambid

Kui märkad mõnda ülaltoodud tõsisemat kõrvalmõju, võta günekoloogiga ühendust. Günekoloog aitab välja selgitada just sinule sobivad antibeebipillid, mis ei räsi organismi.

Pillid võivad mõjutada ka seksuaalelu. Ehk oled märganud, et alates tablettide võtmist keeldud aina enam armurõõmudest? Ka selle mure puhul tasub günekoloogiga aru pidada, sest tema kogemustepagasist leidub kindlasti sulle sobiv lahendus.

Osad naised on proovinud mitmeid pille ja tundub, et ükski neist pole päris õige. Soovitame erinevate pillide kasutamise kohta märkmeid teha, et märgata, millised muutused kehas ja meeleolus tekivad. Märkmete abil saab arst sulle välja valida parima võimaliku ravimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles