Ameerika mikrobioloog: kummikinnaste kandmisest tekib palju rohkem kahju kui kasu (4)

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Poes käies kannavad paljud praegusel ajal viiruse leviku eest kaitseks kindaid. Kantakse nii kummikindaid, nõudepesukindaid kui ka tavalisi talvekindad, kirjutab Women's Health. Kuid kinnaste kandmine võib tuua kasu asemel hoopis kahju.

«Olin sel nädalal tunnistajaks vaatepildile, kus inimesed kandsid käte otsas isegi kilekotte,» ütleb Ameerika mikrobioloog Kelly Reynolds.

Kas kinnaste kandmine muudab ostlemise turvalisemaks?

«See võib põhjustada palju rohkem kahju kui kasu,» selgitab Reynolds. Ta toob välja olulisemad põhjused, miks kindad võivad põhjustada rohkem kahju kui kasu:

  • Kindad levitavad viiruseid samamoodi nagu käed; ehk isegi hullemini.
  • Koroonaviirus ei sisene kehasse käte kaudu ehk siis sa ei vaja kätele kaitset. Kui puudutad kinnastega saastunud pinda ja seejärel kohe midagi muud, levitad viirust sama tõenäoliselt kui paljaste kätega asju puudutades.
  • «On võimalik, et viirused kleepuvad latekskinda külge paremini kui teie enda naha külge,» ütleb Reynolds. Käsi saab tõhusalt pesta ja kohe uuesti kasutada.

Kindad võivad anda vale turvatunde

Inimesed jätavad kätepesu unarusse, kui kannavad kindaid. Väga vähesed võtavad kindad kohe peale ostlemist käest. Lisaks ei oska paljud kindlaid õigesti käest ära võtta. Valesti võttes on lõpuks ikkagi kogu pingutus asjata.

«Kinnaste äravõtmine on oluline teema,» ütleb Reynolds. «Oleme läbi viinud uuringuid, kus jälgitakse tervishoiutöötajaid ja seda, kuidas nad kindlaid eemaldavad. Umbes 30% teeb seda valesti – ja nad on saanud väljaõppe.»

Miks on kinnaste kandmine vajalik meditsiinitöötaja, aga mitte tavakodaniku jaoks?

Meditsiinitöötajad kannavad kindaid lühiajaliselt ja iga patsiendi jaoks võetakse uus paar. Arst kannab kindaid konkreetselt ühe patsiendi teenindamiseks ega kõnni nendega mujal ringi. Pärast, kui haige teenindatud, jäetakse kindad sama patsiendi palatis olevasse prügikasti, pestakse käed ja liigutakse järgmise abivajaja juurde.

See tegevus erineb täielikult toidupoes käimisest. Poes peaks tegelikult samamoodi toimima: ostad kauba, viskad kindad poe ukse juures olevasse prügikasti, pesed käed ja liigud kodu poole.

Siin on video, kuidas kindaid õigesti eemaldada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles