COVID-19 ⟩ Üle poole sajandi abielus olnud paar suri mõneminutilise vahega (1)

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Stuart ja Adrian Baker olid abielus 51 aastat. Perekonda tabas aga tragöödia: mõlemad surid hiljuti Covid-19 seotud komplikatsioonidesse. Nende poja Buddy Bakeri sõnul olid nad mõlemad veel paar nädalat tagasi terved nagu purikad.

«Mu vanemad olid imelised inimesed,» ütles ta videopöördumises, mis Twitteris kulutulena levima hakkas. «Nad surid vaid kuueminutiliste vahedega.»

74-aastane Stuart ja 72-aastane Adrian elasid Floridas ning olid mõlemad pensionil. Neil kummalgi polnud varasemaid terviseprobleeme, kuigi Stuart oli astmaatik. Baker rääkis, et tema vanemad pöördusid kolm nädalat tagasi arsti poole, kuna tundsid end kehvasti. Nad saadeti koju tagasi. Paar päeva hiljem käisid nad jälle haiglas, kust nad koju saadeti ning kästi karantiinis püsida.

Stuartil tõusis palavik ning ta võeti lõpuks haiglasse sisse, kuid kuna naisel palavikku polnud ja tundus enam-vähem, jäi tema koju.

Järgmise paari päeva jooksul läks Bakeri sõnul tema isa seisund järsult halvemaks, ema tervis püsis stabiilne, kuigi ta oli väga mures oma abikaasa pärast. Stuarti koroonaviiruse test osutus positiivseks ning arstid hoiatasid perekonda, et suure tõenäosusega ei tule ta sellest elusana välja. Baker ja tema õde otsustasid emagi haiglasse toimetada, et halvimat ära hoida.

«Tal polnud sümptomeid, kuid ta ärevus oli tõusnud nii kõrgele, et olime tema pärast mures,» jutustas Baker. 45 minuti pärast helistas neile arst ja ütles sama prognoosi ema kohta: ebatõenäoline, et ta ellu jääb. Adriane oli toimetatud intensiivravi osakonda, tal oli tõsiseid probleeme hingamisega. Lõpuks palusid nad, et ema ja isa samasse tuppa saaks. Nende mõlema tervis oli järgmise ööga veelgi hullemaks läinud. Hingamisaparaadid võeti ära ning Stuart ja Adriane surid vaid mõneminutiliste vahedega.

Perekonna jaoks on aeg praegu erakordselt raske. Nad ei saa viibida koos sõprade ja lähedastega, kes aitaks leinaajal toime tulla. Ka ei saa nad plaanida matuseid või hüvastijätutseremooniat.

Baker aga tahtis nende perekonda tabanud tragöödiast rääkida seetõttu, et maailmas on ikka veel liiga palju valeinformatsiooni ning inimesed ei võta pandeemiat tõsiselt. «Me elame maailmas, kus me arvame, et see ei juhtu meie või meie perekonnaga,» rääkis mees. «Mõnikord tunnevad inimesed – eriti noored inimesed – et nad on võitmatud või immuunsed ja see lihtsalt pole nii.» Baker tuletas kõikidele meelde praegu väga olulisi asju: hoidke inimestest eemale, peske käsi ja püsige kodus.

Baker ütles väljaandele Insider, et on tagasisidest positiivselt üllatunud. Videot on vaadatud üle 1,3 miljoni korra ja jagatud 2600 korda. «Me oleme saanud palju teateid inimestelt, kes mõtlesid väljamineku peale, kuid pärast video vaatamist otsustasid seda mitte teha. Meil on hea meel, et sellest tragöödiast sünnib midagigi positiivset,» on Baker tänulik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles