Ekspert hoiatab: punane vein teeb su hammastele karuteene

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Pexels

Kui sa armastad punast veini, siis tead kindlasti, millised su hambad pärast klaasikese nautimist välja näevad. Kuid tuleb välja, et asi on veelgi tõsisem ning mitte vaid esteetiline.

Dr Sivan Finkel selgitab väljaandes E!, et kui sa oma hammaste eest hoolt ei kanna, siis kulutab punane vein su hambaemaili ja muudab hambad nõrgemaks. Liigne alkohol on muidugi tervisele kahjulik, kuid kui sa tõesti tahad vahepeal klaasikest Shiraz’d nautida ja tagada oma hammaste tervis, siis pane paari asja tähele.

«Vein on happeline, mis tähendab, et see tekitab hammastele nõrgemaid kohti,» selgitab dr Finkel. «Selle tõttu pääsevad kemikaalid, mida leidub ka teistes hambaid plekiliseks tegevates jookides (näiteks tee ja kohv), pääsevad tänu sellele sügavamale hambasse.» Ja süüdlane pole siin mitte ainult punane vein, valge vein on veelgi happelisem. See ei määri su hambaid koheselt, kuid nõrgestab neid ning teistes jookides sisalduvad ained pääsevad kergemalt hammast kahjustama.

Kui sa ei taha veinijoomisest loobuda, siis soovitab dr Finkel iga pokaali järel suud veega loputada – vett võiksid sa iga klaasikese järel niikuinii juua, et mitte alkoholiga üle pingutada.

Dr Finkel hoiatab ka, et hambaid ei tasuks pesema tormata kohe pärast veinijoomise lõpetamist. Oota sellega umbes pool tundi, et hambaemail jõuaks happerünnakust taastuda ja sa harjastega sellele omakorda liiga ei teeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles