Külmakoti kasutamine võib kaasa tuua tõsisemaid vigastusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluaastaid kaotatakse peamiselt vigastuste ja haiguste tõttu.
Eluaastaid kaotatakse peamiselt vigastuste ja haiguste tõttu. Foto: SCANPIX

Eksperdid rõhutavad, et kuigi jahutamine võib aidata leevendada lihaste tuikamist, tasuks lühendada külmakoti pealhoidmise aega ja lasta vigastustel paraneda enne spordiplatsile naasmist, vahendab teadus.err.ee.

Valutavate lihaste vastu on siiani tundunud lihtsaim lahendus külmakott, kuid teadlaste viimase uuringu kohaselt ei pruugi tegu olla loodetud «imerohuga» ja mõnel juhul võib toime olla hoopis oodatule vastupidine, sest jahutatud lihased ei parane kiiremini ega tundu ka vähem valusad.

Iirimaa Ulsteri ja Limericki ülikooli teadlaste analüüsidest selgus, et jahutamisel ilmnes valu tuimastav efekt, kuid koos valuga vähenes ligi 15 minutiks ka lihaste tugevus ja võimsus. Samuti tundus ajutiselt kahjustuvat peenmotoorika täpsus ja mõned katsealused kaebasid langust lihaste süvatundlikkuses.

Lisaks sellele, et jahutamine aeglustab närviimpulsi levikut ning lõpetab lihase ja tema kõõluse sujuvalt koos töötamise, võib lihaste tuimastamine kaasa tuua ka tõsisemaid vigastusi, kuna inimene ei tunne alarmeerivat valuaistingut kahjustatud kudedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles