PULMAISA MÕTISKLUS ⟩ Pulmad karantiinis ja pärast seda

Naine
Copy
Pulmaisa Hannes Lents ametikohustusi täitmas.
Pulmaisa Hannes Lents ametikohustusi täitmas. Foto: Mari-Liis Lents

Pulmaisa ja õhtujuht Hannes Lents kirjutab oma blogis, kuidas praegune koroonakriis ja karantiinihooaeg tema tööd ja planeeritavaid pulmi mõjutab.

Täna oleme täiesti uues olukorras ja tahan oma sõna sekka öelda. Ma ei hakka pikalt rääkima sellest, kuidas kehtestatud karantiin ja muud sanktsioonid mõjutavad kõiki neid, kes pulmade korraldamisega seotud on. Meelelahutajad, ürituse korraldajad, toitlustajad ja kõik tugiteenused said eriolukorraga kõige esimestena pihta. Kui nüüd jäävad ka pulmad suvel pidamata, siis võib see paljude puhul tähendada ohtu nii elamispinnale kui ka toidulauale.

Selles valdkonnas on peamiselt tegemist iseendale tööandjate ning paari-kolme töötajaga loovettevõtetega. Selle tööga saab pere ära toita, säilitada katuse pea kohal, lubada endale kord aastas puhkust ning hoida oma töövahendid kaasaegsete ja kvaliteetsetena, aga see on suuresti ka kõik.

Nagu öeldud, siis võimalikest negatiivsetest stsenaariumitest on avalikult juba palju räägitud. Mina tahan keskenduda lahendustele ja kutsun teidki selles suunas kaasa mõtlema.

Näide pulmakaunistusest.
Näide pulmakaunistusest. Foto: Mari-Liis Lents

Ära kiirusta pulmi tühistama

On ilmselge, et pruutpaarid on hetkel ärevad ja mures. Nende pikalt planeeritud maailma kõige ilusam ja erilisem päev on ohus. Kas pulmade ajaks on karantiin läbi? Kas külalised välismaalt pääsevad liikuma? Kas minu lähedased on terved? Kas mul on veel töö või peame pulmade korraldamiseks mõeldud säästud äraelamiseks kasutama? Küsimusi on täna kõigil palju rohkem kui vastuseid. Milline see maailm ja elukorraldus üldse pärast pikka karantiini välja hakkavad nägema?

Ma pole selgeltnägija ja võtan kõike alati kaine talupojamõistusega. Arvan, et kui ka viirus ise pole veel taandunud, siis liikumisvabadus maikuuks taastub. Kas senised meetmed on oma eesmärki täitnud või mitte, igal juhul ei saa karantiin nii kaua kesta ja valida tuleb mõni teine viirusega võitlemise taktika.

Mõneti raskem on ennustada, kas inimesed ise on juba maikuus nõus suurematest kogunemistest osa võtma. Selles osas võtab usalduse taastumine aega. Hirmu ei vähenda ka asjaolu, et pulmas on kõik omad, sest ega viirus ju seda küsi, kas oma või mitte.

Siinkohal on oluline asjaolu, et kui küsimus külalistes, siis üsna kindel on see, et ka nemad on suures teadmatuses ja pikemaid plaane ei tee. Külaliste seisukohast võetuna pole neil oluline praegusel hetkel teada, kas pulm toimub või mitte. Nad on teie kuupäevaga seni arvestanud ja vaevalt neil sellises olukorras konkureerivaid plaane tekib.

Näide pulmakaunistusest.
Näide pulmakaunistusest. Foto: Mari-Liis Lents

Kriisis peituv võimalus

Kui üleüldisi muutusi saab veel loogiliselt hinnata, siis igaühe individuaalset olukorda on raske ette näha. Kelle töö ja sissetulek pärast karantiini taastub ja kelle oma mitte?! Millises ulatuses ja kui pikalt see aega võtab?! Raske öelda, kuid ka siin ei soovita ma sündmustest ette rutata.

Iga kriis toob lisaks varasema olukorra nõrkustele pinnale ka alati midagi positiivset ja head. Käesolev eriolukord on seda inimestes peituvat head esile kutsunud enam kui mistahes varasem kriis.

Inimesed on teineteise osas tähelepanelikumad, empaatilisemad, mõistvamad ja vastutulelikumad. Uus ilming on see, kuidas lisaks inimeste omavahelistele abistavatele suhetele aitavad üksteist ka erinevad (väike)ettevõtted. Tehakse koostööd, et koos püsima jääda. Saadakse aru, et kui hääbub meist üks, siis see mõjutab kõiki. Kui kohvik peab pärast karantiini välja kuulutama pankroti, siis jäävad kõik seal kohvikus tööta, üürileandjal kaob rentnik, tarnijad kaotavad partneri ja kliendid koha, kus käia.

Kui varem nähti seda lihtsalt kui «üht kohvikut», siis tänases olukorras nähakse kõigi nende ettevõtmiste taga inimesi, terveid peresid, sõprus- ja kogukondi. See pole enam lihtsalt «üks kohvik», mis uksed sulgeb.

Kaarikusõit pulmas.
Kaarikusõit pulmas. Foto: Mari-Liis Lents

Lahendus pulmade korraldamisele

Ma siiralt loodan, et need uued sidemed, see uus inimsuhete tasand püsib ka pärast karantiini, et sellest saab «uus normaalsus». Selles uues inimestevahelises suhtes peitub ka sinu pulma võimalus. Ära kiirusta oma pulmi tühistama. Nagu varem mainitud, siis külalised võivad seda küsida sinult puhtalt uudishimust, kuid antud hetkel see info neile tõenäoliselt hädavajalik pole.

Ära kiirusta üles ütlema ka pulmapäevaks broneeritud ja tellitud tegijaid. Soovitan hoopis nendega avatult läbirääkimisi pidada. Juhul kui teil on omavahel sõlmitud kokkulepe, milles on sätestatud ülesütlemisega kaasnevad sanktsioonid, siis rääkige läbi. Küsige, mida sinu pulmapäeva tegija eelistab. Kas talle on oluline, et sa hetkel ütled pigem kokkuleppe üles, kartes tulevat leppetrahvi või sobib talle see, kui teete otsuse olukorra selgumisel.

Juhul kui on näha, et teie sissetulekud eriolukorra tõttu oluliselt kannatavad, siis tasub enne pulmade ära jätmist proovida veel üht lahendust. Rääkige tegijatega uuesti hinnad läbi. Olge oma olukorra ning valikute osas avatud ja siirad. Andke mõista, kui palju te peate oma pulma eelarvet alla saama, et see ikkagi toimuda saaks. Kui igalt teenusepakkujalt saab rohkem või vähem alla, siis ehk õnnestub pulm siiski ära pidada ja seejuures kvaliteeti ja standardeid langetamata. Ma saan rääkida küll ainult enda eest, aga mina eelistan igal juhul selliseid vestlusi töö ülesütlemisele.

Ma olen teadlik, et võin sellega endale ja paljudele teistele tegijatele jalga tulistada. Hirm on, et nüüd hakkavad kõik pruutpaarid varem kokkulepitud hinda alla kauplema isegi siis, kui põhjust pole.

Siinkohal ongi oluline, et sälitaksime selles eriolukorras leitud uue ja parema inimeste- ja äridevahelise suhte. See usaldus väärib hoidmist. See puruneb, kui hakkame taas vassima, valetama ja tekki ainult enda poole sikutama. Meil kõigil ongi ainult üks ja seesama tekk, mille all me kõik oleme: pulmade tegijad ja teenusepakkujad, pruutpaarid, külalised ja praktiliselt kogu maailm. Me mahume kõik sinna ära ja koos on seal hea!

Ma tean, et on palju teisi tegijaid, kes mõtlevad minuga sarnaselt ja mul on suur rõõm olnud nendega koos töötada. Siit saame edasi minna vaid koos. Siin peitub meie kõigi võimalus. Saame olla avatud, siirad, tähelpanelikud, mõistvad ja vastutulelikud. Haavatavad, jah, aga see-eest päris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles